latinica  ћирилица
25/02/2020 |  13:59 | Autor: SRNA

DŽomić: Poreska uprava nije donijela nijedno rješenje o poreskim obavezama

Poreska uprava Crne Gore nikada nije donijela nijedno rješenje kojim bi zadužila bilo sveštenika pojedinačno, bilo Mitropoliju crnogorsko-primorsku ili neku eparhiju na ime nekih poreskih obaveza, rekao je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije protojerej stavrofor Velibor DŽomić povodom ocjene premijera Crne Gore Duška Markovića da Mitropolija ne ispunjava poreske obaveze.
Velibor DŽomić - Foto: Novosti.rs
Velibor DŽomićFoto: Novosti.rs

- To je njihova procjena koja služi samo u svrhe prikazivanja Crkve kao neke paralelne, nezakonite organizacije koja ne poštuje propise u Crnoj Gori - rekao je DŽomić za Sputnjik.

DŽomić je napomenuo da Poreska obaveza nastaje onog momenta kada je utvrđena pravosnažnim rješenjem od nadležnog organa, u ovom slučaju Poreske uprave.

- Takvih rješenja nema. Mi smo u pravnom smislu u tom pogledu vrlo relaksirani, zainteresovani smo da se taj problem riješi, ali isključivu krivicu za to snose nadležni organi - naglasio je DŽomić, koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema njegovim riječima, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u svakom pojedinačnom slučaju ima priznat status sveštenika u Crnoj Gori, koji se obezbjeđuje rješenjem Fonda za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje.

DŽomić je rekao da, s druge strane, problem postoji u zakonodavstvu Crne Gore "jer je sveštenička služba prepoznata kao samostalna djelatnost, što je van pameti, jer sveštenik ne obavlja službu sam u svoje ime, nego u sklopu crkve i odlukom nadležnog episkopa".

- Kada je 2011. Poreska uprava primila tu nadležnost od Fonda penzijskog osiguranja, nisu predvidjeli mogućnost da postoje sveštenici, vjerski službenici u Crnoj Gori, i nikad nama nisu dostavili bilo kakvo rješenje kojim bi se utvrdila poreska obaveza na osnovu doprinosa za penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje sveštenih lica. Sa druge strane, sve uplate za stare sveštenike vršene su na njihove matične, lične brojeve, a oni su i dalje zaduživali Mitropoliju - objasnio je DŽomić.

On je naglasio da je isti slučaj i sa drugim, tradicionalnim vjerskim zajednicama koje su u istom problemu.

- Nije riječ samo o Mitropoliji, nego i o ostalim velikim i tradicionalnim vjerskim zajednicama, ali očevidno onima koji to izjavljuju nije cilj da pominju njih, nego samo da targetiraju Mitropoliju i eparhije Srpske pravoslavne crkve, kako bi ohrabrili tezu da je neophodan Zakon o slobodi vjeroispovesti, pri čemu ovo pitanje nema nikakve veze sa tim zakonom - dodao je protojerej DŽomić.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ranije je rekao da je "Mitropolija crnogorsko-primorska poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze".