latinica  ћирилица
25/02/2020 |  14:14 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Podrška rukovodstvu Srpske da sprovede zaključke o Ustavnom sudu BiH

Predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata daju punu podršku rukovodstvu i institucijama Republike Srpske, te predstavnicima Srba u zajedničkim institucijama BiH da bez kolebanja sprovedu zaključke Narodne skupštine u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Srpskoj.
Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata - Foto: SRNA
Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rataFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima u Banjaluci da je na današnjem sastanku predstavnika nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata o odluci Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu bilo riječi i o radu Tužilaštva i Suda BiH.

- Smatramo da je potrebno reaktivirati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz 2015. godine kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske, Krivičnog zakona BiH, Zakona o kriivčnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija jer bi se mjerama predloženim još prije pet godina znatno poboljšao položaj optuženih, osumnjičenih ili osuđenih lica pred sudovima BiH - dodao je Savčić.

Izaslanik i savjetnik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici kategorija koje su najzaslužnije za odbranu i očuvanje Republike Srpske i da oni daju bezrezervnu podršku zaključcima Narodne skupštine Srpske, republičkim institucijama, kao i predstavnicima Srba u institucijama BiH.

- Od završetka rata BiH je stalno u zoni krize. Ovdje se radi o pokušaju prebacivanja odgovornosti na Republiku Srpsku, a na sceni imamo djelovanje bošnjačke politike iz Sarajeva u smislu "Islamske deklaracije" koju je donio Alija Izetbegović i deklaracije koju je usvojila SDA i moramo reći da to tako više ne može - poručio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ni predstavnici međunarodne zajednice ne mogu urediti BiH ako ne prihvate činjenicu da se o BiH, prije svega, moraju dogovarati njeni konstitutivni narodi.

- Svi koji ovih dana prijete sankcijama Republici Srpskoj i njenom narodu, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i svima koji ga budu slijedili, moraće da pod sankcije stave cjelokupan srpski narod u Srpskoj - rekao je Župljanin.

On je pozvao da se prestane sa besmislenim prijetnjama i da daju predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH da se dogovore na koji način mogu obezbijediti da ona funkcioniše.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić rekao je da nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata podržavaju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljorivrednom zemljištu Republike Srpske, ali i ranijim zaključcima koje se odnose na rad Ustavnog suda, te Suda i Tužilaštva BiH.

- Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH predstavljaju mehanizme u rukama Bošnjaka kojima oni danas sprovode svoje ratne ciljeve kroz pravosuđe. Njihovim odlukama želi se delegitimisati Republika Srpska, kakva je zagarantovana Dejtonom - smatra Kojić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske, Udruženja veterana, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca "Udas".