latinica  ћирилица
25/02/2020 |  15:45 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Udruženje sudija: Podržavamo stavove predsjednika VSTS-a

Udruženje sudija Republike Srpske sapštilo je danas da u potpunosti podržava stavove predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, jer su, kako navode, zasnovani na Ustavu i Zakonu o VSTS.
Pravosuđe - Foto: ilustracija
PravosuđeFoto: ilustracija

- Udruženje sudija Federacije BiH danas je izdalo saopštenje kojim se kritički osvrće na na stavove iskazane i izjavi predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, a posebno u izjavi da je kao član izabran glasovima sudija iz Republike Srpske i da je u tom svojstvu i član Podvijeća Republike Srpske. Na osnovu istih činjenica predsjednik VSTS-a je izjavio da s obzirom na te činjenice, pored toga što je predsjednik VSTS-a, u svojstvu člana Podvijeća Republike Srpske predstavlja i sudije iz Republike Srpske u toj instituciji i ima obaveze prema Republici Srpskoj - ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je izjava Tegeltije u skladu sa Zakonom o VSTS, jer je taj zakon nastao na osnovu sporazuma o prenosu nadležnosti, kojim je unutar VSTS-a ustanovljeno Podvijeće Republike Srpske.

- To Podvijeće čine članovi VSTS-a koji su izabrani od strane pravosudnih institucija Republike Srpske - naglašavaju iz Udruženja sudija.

Podsjećaju da se o predstavničkom karakteru VSTS jasno odredila i Venecijanska komisija.

- Takođe, iznošenje pravnih stavova o ograničenom suverenitetu BiH uslijed postojanja stranih sudija u BiH, kako je to izjavio Milan Tegeltija, predstavlja notornu pravnu činjenicu, te se takav pravni stav ni na koji način ne može podvesti pod bilo kakav politički kontekst - poručuju iz Udruženja.

Oni su u saopštenju naglasili da prisustvo predsjednika VSTS-a na sastanku koji organizuju predsjedavajući Savjeta ministara i član Predsjedništva BiH nije nikakav stranački ili politički skup, te su dodali da u tom kontekstu neosnovane primjedbe Udruženja sudija Federacije BiH.

- Udruženje sudija Republike Srpske u cijelosti se ograđuje od stavova iznesenih u saopštenju Udruženja sudija Federacije FBiH, te ih smatra potpuno neosnovanim i neprimjerenim. Takva paušalna i neosnovana saopštenja ne doprinose povjerenju javnosti u pravosuđe u BiH - zaključili su u Udruženju sudija Republike Srpske.