latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:25 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH u proceduri

U parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, prethodno biranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava. Potpisnici zakonskog rješenja - svi poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a BiH predložili su da troje domaćih sudija imenuje Predsjedništvo BiH, a njihovo imenovanje potvrđuje Dom naroda. I prije nego je akt upućen u proceduru, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Јohan Zatler rekao je da su izmjene u radu Ustavnog suda moguće, uz poštivanje procedura i dogovor političkih lidera.

Predloženo zakonsko rješenje podrazumijeva da troje domaćih sudija kao zamjene strancima imenuje Predsjedništvo BiH. I to jednog iz Republike Srpske i dva iz Federacije BiH – iz različitih naroda. Imenovanje potvrđuje Dom naroda bh. Parlamenta - natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda.

Uz državljanstvo BiH i pravo glasa, nasljednici stranih sudija treba da budu "istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda". Strancima u Ustavnom sudu mandat bi prestao danom stupanja na snagu Zakona, odnosno osmog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

- Potpuno je u skladu sa preporukama Evropske komisije, zasnovan na Ustavu i ono što je nama najznačajnije, mislim da je zasnovan na realnim potrebama ovog društva da sazrije. Naše je mišljenje da sređivanje stanja u državi treba da krene od najviših instanci - izjavila je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Snježana Novaković - Bursać.

Predloženo zakonsko rješenje, ustavno uporište nalazi u članu šest – koji je još u Dejtonu Parlamentarnoj skupštini ostavio mogućnost da zakonom uredi način izbora "zamjene" stranim sudijama i to pet godina nakon prvih imenovanja, a prošlo je već 25 godina!

Da nasljednici strancima budu birani u entitetskim parlamentima, kakva je aktuelna ustavna obaveza za šest domaćih sudija, mogućnost je koju su zagovarali poslanici SDS-a i PDP-a. No ta mogućnost povlači i obavezne izmjene Ustava BiH, što komplikuje procedure. Predloženo zakonsko rješenje Parlamentu Srpske ostavlja mogućnost posrednog izbora.

- Svi ljudi u Domu naroda što se tiče iz Republike Srpske su izabrani u parlamentu Republike Srpske tako da je taj parlament zadržao svoju vjerodostojnost i suštinski dvojicu sudija bira neposredno, a jednog posredno s tim da nema nikakvog prenosa nadležnosti, što je trenutno alibi za rezervu prema ovome zakonu SDS-a i PDP-a - izjavio je poslanik Ujedinjene Srpske u PD PS BiH Nenad Stevandić.

Predloženo rješenje upućeno je u redovnu parlamentarnu proceduru, što ostavlja mogućnost amandmanskog djelovanja. Ne isključuje ni mogućnost javne rasprave. Ipak, SDA ne odstupa ni za milimetar. Puna podrška i zaštita stranih sudija.

- Ustavni sud je ustavna kategorija i da njegove nadležnosti nisu propisane zakonom već Ustavom BiH. Zakon o Ustavnom sudu je nešto sasvim novo, a prema mišljenju Evropske komisije u Ustavu BiH ne postoji imperativna norma promjene stranih sudija - izjavio je poslanik SDA u PD PS BiH Denis Zvizdić.

Ili "imperativnu normu" tumači kako kome u BiH odgovara!? Јer upravo u mišljenju na koje se Zvizdić poziva, stranci u Ustavnom sudu, "zasmetali" su Evropskoj komisiji kada je u maju prošle godine – posljednji put "skenirala" stanje u BiH. A osim načina izbora sudija, moguće su i izmjene u radu Ustavnog suda BiH, stav je specijalnog predstavnika Evropske Komisije.

- Izmjene u radu Ustavnog suda BiH su moguće, ali je potrebno ići putem struktura i u skladu sa procedurama. Građani očekuju od političara da pronađu rješenje i to je sada prioritet broj jedan - izjavio je specijalni predstavnik EU u BiH Јohan Zatler.

Republici Srpskoj strane sudije zasmetale su još prije 15 godina, kaže srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, kada su združeno, sa bivšim funkcionerima SDA, a sadašnjim sudijama, počeli da ukidaju sve što ima predznak srpski. Od simbola pa do grunta.

- Pošto su završili sa pričom o simbolima, sada su krenuli na imovinu i sada je ovo neki probni balon. I drago je meni što su svi politički faktori u Republici Srpskoj shvatili da se radi o jednom teškom, veoma važnom trenutku za Republiku Srpsku i što su od početka bili spremni da uđu organizovano u suprotstavljanje toj priči. To što je Narodna skupština usvojila je sasvim u pravu da branimo naše interese i u skladu sa Dejtonskim sporazumom - izjavio je Dodik.

A to što je usvojio Ustavni sud BiH nema uporište u Ustavu, kaže profesor Radomir Lukić. Јer zakonsko regulisanje poljoprivrednog zemljišta ne spada u nadležnost BiH.

Predloženo zakonsko rješenje kojim bi se stranim sudijama, nakon četvrt vijeka, uskratila dobrodošlica, pred poslanicima bi se moglo naći već na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.