latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:28 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Podrška rukovodstvu Srpske da sprovede zaključke o Ustavnom sudu BiH

Predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata jasni su u ocjeni da je neprihvatljiva odluka Ustavnog suda BiH. Na današnjem sastanku u potpunosti su podržali predstavnike Republike Srpske u sprovođenju zaključaka Narodne skupštine. Uz izbor domaćih sudija u pomenutom sudu, poručuju, potrebna je i reforma Suda i Tužilaštva BiH.

Crvena linija je pređena i više nema tolerisanja. Republika Srpska nije ta koja izaziva krizu. BiH je od završetka rata stalno u krizi zahvaljujući politici koja dolazi iz Sarajeva, jasan je stav nevladinih organizacija koje su proistekle iz Odbrambeno- otadžbinskog rata. Ugrožen je, kažu, legitimitet Srpske koji je zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Dejtonski sporazum nije isti kao 1995. godine, a Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH predstavljaju mehanizme u rukama Bošnjaka kojima oni danas sprovode svoje ratne ciljeve kroz pravosuđe. Njihovim odlukama želi se delegitimisati Republika Srpska kakva je zagarantovana Dejtonom - izjavio je direktor Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Rad Ustavnog suda BiH jeste problem, ali nije jedini. Problem su i Sud i Tužilaštvo, upozorava predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

- Smatramo da je potrebno reaktivirati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz 2015. godine kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske, Krivičnog zakona BiH, Zakona o kriivčnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija jer bi se mjerama predloženim još prije pet godina znatno poboljšao položaj optuženih, osumnjičenih ili osuđenih lica pred sudovima BiH - izjavio je Savčić.

Posljednja kriza u BiH proizvod je odluke Ustavnog suda i samo je jedna u nizu štetnih po Republiku Srpsku, smatra savjetnik predsjednice Srpske Slobodan Župljanin .

- Sasvim sigurno je da se ovdje radi o pokušaju prebacivanja odgovornosti na Republiku Srpsku, a u suštini imamo na sceni djelovanje bošnjačke političke politike iz Sarajeva u smislu islamske deklaracije koju je usvojio Alija. Ovog puta moramo da kažemo da to tako više ne može - izjavio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ni predstavnici međunarodne zajednice ne mogu urediti BiH ako ne prihvate činjenicu da se o njoj, prije svega, moraju dogovarati njeni konstitutivni narodi.