latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:32 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Trivićeva: Ministarstvo prosvjete Srpske će stati iza svakog djeteta

Povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici sa obilježjima nacionalne netrepeljivosti, u kojima su učestvovali učenici Prve osnovne škole, ministarka prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić organizovala je sastanak sa rukovodstvom škole, opštine i predstavnicima savjeta roditelja, radi smirivanja situacije i sprečavanja ponavljanja sličnih incidenata. Poručeno je da je sve probleme potrebno rješavati unutar institucija i da politizacija ovakvih događaja može biti samo kontraproduktivna.

Bilo kakav oblik diskriminacije ili vršnjačkog nasilja je neprihvatljiv, a djeca ne smiju biti zloupotrijebljena, poručeno je nakon današnjeg sastanka. Iz Ministarstva prosvjete napominju da škole u Srebrenici već provode brojne aktivnosti na kojima učenicima ukazuju na važnost suživota i međuetničke tolerancije i u tome imaju podršku Ministarstva.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske će stati iza svakog djeteta, bilo ono srpsko, hrvatsko ili bošnjačko, i iza svakog roditelja, bez obzira na nacionalnost - poručila je Trivićeva.

Danas je napravljeno i nekoliko konkretnih koraka, a ispunjeni su gotovo svi zahtjevi koje je imao Savjet roditelja Prve osnovne škole u Srebrenici.

Politizacija izolovanih incidenata nikome ne ide u prilog, poručio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i naglasio da je sve probleme koji se pojave među učenicima, potrebno rješavati unutar škola i nadležnih institucija.

- Stojimo na usluzi našim školama. Već smo u jednom slučaju formirali komisiju i to je način kako treba rješavati ovakve stvari - izjavio je Grujičić.

U narednom periodu biće razmatrani još neki tehnički detalji, kao što je pitanje pojedinih lekcija koje su sporne Bošnjacima, ili pitanja u vezi sa nacionalnom grupom predmeta. Ono što je najvažnije, Srebrenica je sigurno mjesto za sve njene stanovnike i tako će biti i ubuduće, poručeno je sa današnjeg sastanka.