latinica  ћирилица
25/02/2020 |  19:39 ⇒ 20:41 | Autor: SRNA

Velikić: Beograd - lice sa ožiljcima

Srpski književnik Dragan Velikić izjavio je na večerašnjoj promociji u Bijeljini da roman o Beogradu "Adresa" ima političku dimenziju koju njegove knjige nisu imale do sada.
Promocija romana "Adresa" Dragana Velikića - Foto: SRNA
Promocija romana "Adresa" Dragana VelikićaFoto: SRNA

- Knjiga nosi jednu jeres, jer su svakodnevni događaji iz vremena pisanja mnogo uticali na priču, posebno 2018. godine, kada su se dešavali strašni ožiljci na licu grada - rekao je autor i kao primjer naveo ukidanje glavne željezničke stanice u Beogradu.

- Јa sam unuk željezničara. Ukidanje glavne željezničke stanice, to nije šok, to je civilizacijski grijeh - rekao je Velikić.

On kaže da piše publicistiku, kolumnu jednom mjesečno u nedjeljniku NIN, da bi sačuvao mentalnu higijenu za književnost.

- Pokušavam da sačuvam zdrav razum i ojačam one koji isto tako imaju zdrav razum, još nenačet, jer mnogi ljudi iz javnog života, a nije to samo u Srbiji, mi smo danas u kandžama medija, toj realnosti koja se proizvodi - ocijenio je Velikić.

Pisac je poručio da je jako važno da čovjek govori ono što misli.

- Svaki čovjek je adresa koja se kreće i taj naslov ima široku konotaciju - rekao je autor i dodao da je uživao pišući ovaj roman o Beogradu, za koji kaže da je lice sa ožiljcima.

Promocija romana "Adresa" Dragana Velikića, dvostrukog dobitnika NIN-ove nagrade, održana je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.