latinica  ћирилица
25/02/2020 |  21:20 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

SPC nije protiv države, ali neće biti poslušnik ateističkih vladara

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da Srpska pravoslavna crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv države Crne Gore, ali neće biti ni slijepi poslušnik ateističkih vladara koji žele da je ustrojavaju po svojim mjerilima i aršinima.
Pravoslavna mitropolija crnogorsko - primorska (foto:mitropolija.com) -
Pravoslavna mitropolija crnogorsko - primorska (foto:mitropolija.com)

Iz Mitropolije ističu da je premijer Crne Gore Duško Marković danas ponovo oklevetao SPC, tvrdeći da SPC želi da se stavi iznad države, ne priznajući njen suverenitet i nezavisnost i iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima, odnosno da utiče na izbor vlasti.

- Istina je potpuno drugačija. Vlast se kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore - ističu iz Mitropolije, reagujući na Markovićeve tvrdnje da se "Crkva u Crnoj Gori stavlja iznad države, ne priznajući njenu suverenost i nezavisnost, te iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima, odnosno da utiče na izbor vlasti".

U saopštenju Mitropolije se ističe da nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali zato se vlast direktno miješa u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva, a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države.

Iz Mitropolije ponavljaju da Crkva nije ni protiv donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već isključivo protiv pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je sve to danas rečeno i na sastanku u Podgorici članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa delegacijom Evropskog parlamenta, na kojem je još jednom konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se rješenje mora naći dijalogom, uključujući ne samo primjenu, već i izmjenu spornih članova, a na čemu Episkopski savjet od početka insistira.

- Ako je dijalog jedini put, čemu služe izjave koje dolaze sa najvažnijih državnih adresa, a koje su se pretvorile u svojevrsnu mantru da se Crkva bori protiv Crne Gore?", pitaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije ukazuju da izjavama i ponašanjem predsjednik /Milo/ Đukanović juče u Ženevi, a premijer Marković danas pokazuju da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa, a ne u službi građana koji svakoj državi, pa i Crnoj Gori obezbjeđuju suverenitet.

- Ako nešto doprinosi ugledu Crne Gore pred Evropom i svijetom, ako je nešto za ponos u Crnoj Gori, to su naše veličanstvene litije u kojima stotine hiljada ljudi mirno i dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo zbog donošenja ovakvog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ovakva sabranja po brojnosti i duhu ne pamti Evropa u posljednjih stotinu godina", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da crnogorska vlast, umjesto da čuje glas naroda, pokazuje svoje totalitarne oblike i taj isti narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima.

- Sa žaljenjem primjećujemo da nema te državne institucije koju vlast ovih dana nije upregla u prljavu borbu protiv SPC i njenih vjernika, koji traže da imaju ista prava koja pripadaju i drugima. Tražimo samo jedno, da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe i za druge vjerske zajednice, kao i za svako pravno lice u Crnoj Gori. I nećemo stati u toj borbi - poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.