latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:27 | Autor: TANЈUG

Lončar: Nema mjesta panici, virus korona je slabiji od sezonskog gripa

Zlatibor Lončar -
Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je novi virus korona slabiji od sezonskog gripa i da je smrtnost od novog virusa manja nego od sezonskog gripa.

Lončar je naglasio da nema mjesta panici, a građane zamolio da se o novom virusu informišu od  ljekara, a ne na društvenim mrežama, prenosi Tanjug.

Ministar navodi da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, da su posebno osjetljivi muškarci stariji od 80 godina, koji boluju od neke hronične bolesti, imaju udružena oboljenja. Kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posljedica.

- Mi smo prije dvije nedjelje imali više od 24.000 zaraženih od sezonskog gripa. Produžili smo raspust za nedjelju dana i spustili broj oboljelih na ispod 14.000 - rekao je Lončar.

Naglašava da će Ministarstvo obavještavati građane o svakom slučaju i da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban dio koji se bavi virusom korona.

- Ovo je stvar koja mora da se prepusti stručnim službama - naglasio je Lončar i dodao da je važno svaki pojedinac da uradi ono što je do njega - redovno pere ruke, prošeta...

Podsjeća da je Srbija, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome, oformila timove koji se bave samo tom problematikom, a koji imaju dugogodišnje iskustvo.

- Sada smo pojačali kontrolu i na drugim graničnim prelazima, ne samo aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. Ljudi treba da slušaju savjete ljekara koji se cijeli život bave tom problematikom - naveo je on.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svijetu, te da nabavljamo dodatne količine i lijekova i materijala.

- Lijeka nema za novi korona virus, ali liječe se komplikacije. Najveća komlikacija je upala pluća. Nema mjesta panici - zaključio je on.