latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:08 ⇒ 27/02/2020 | 05:04 | Autor: RTRS

Posebna sjednica Parlamenta Srpske

U Banjaluci još traje posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja se održava na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Rasprava o jedinoj tački dnevnog reda, u pojedinim momentima vrlo je burna, i nerijetko daleko od teme.
Narodna skupština (Foto: narodnaskupstinars.net) -
Narodna skupština (Foto: narodnaskupstinars.net)

>>> Sjednicu možete pratiti na RTRS plus i našem portalu.>>>

Na dnevnom redu je samo jedna tačka - Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH, usvojenih na 9. redovnoj sjednici, održanoj 19. februara, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Riječ je o Dodikovim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

04.55 - Nastavljena sjednica, slijedi izjašnjavanje.

04.37 - Završena rasprava, glasanje nakon pauze od 15 minuta.

04.20 - Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa veoma važan instrument zaštite Republike Srpske, te da ga ne bi trebalo koristiti za pitanja poput posjete predsjednika Crne Gore.

04.06 - Poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na pitanja poput posjete predsjednika Crne Gore BiH, devalviranje ovog mehanizma.

- Mi nećemo glasati protiv izjava /srpskog člana Predsjedništva BiH/ jer poštujemo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa - poručio je Crnadak.

03.42 - Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je da se na posebnoj sjednici najmanje pričalo o temi zbog koje je sazvana. On je istakao da je Crna Gora "srpska Sparta" i da bi svaki Srbin iz Republike Srpske trebalo da podrži SPC i vjernike u odbrani svetinja.

03.37 - Poslanik SDS-a Davor Šešić upitao je da li je vitalni nacionalni interes konstitutivnost Srba u zapadnoj Hercegovini.

Šešić smatra da je razgovorima moguće doći do rješenja situacije u Crnoj Gori, te da Republika Srpska treba da podrži SPC i prava Srba u toj zemlji. 

- Glasanjem za izjave /srpskog člana Predsjedništva BiH/ sigurno ćemo otežati položaj Srba u Crnoj Gori, jer /predsjednik Crne Gore Milo/ Đukanović sigurno neće sjediti skrštenih ruku. Time ćemo samo navući gnjev crnogorskih vlasti na njih, a položaj im je već dovoljno težak - istakao je on.

03.33 - Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da je SDS nacionalna i patriotska stranka koja podržava SPC i srpske nacionalne interese.

02.50 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da javni dug Srpske iznosi 38 odsto BDP-a, što je najmanje zaduženje iako neki sa strane govore da je Republika prezadužena.

Srbija je na tom planu zadužena više od 60 odsto, Crna Gora 100 odsto, SAD 140 odsto... Mi 38 odsto, a stalno govore i kleveću kako smo zaduženi i da na drugim mjestima teku med i mlijeko - rekao je Dodik.

On je naveo da je Federacija BiH, po pitanju duga, iznosi podatke samo za federalni nivo, ne računajući kantone.

- I onda kažu - mi smo zaduženi nešto manje. Uzmite kantone, tamo su život i vlast pa saberite i vidite koliko ste zaduženi - rekao je Dodik.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da vlast nije podržala raniji prijedlog deklaracije poslanika Nebojše Vukanovića o dešavanjima u Crnoj Gori, a time ni Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u toj zemlji.

- Ova sjednica se održava samo da se operete od toga - ocijenio je Stojanović.

Replicirajući poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je rekao da se nada da će Stanivuković biti kandidat za gradonačelnika jer je siguran da nikada neće pobijediti aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića iz SNSD-a.

01.55 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da SNSD nikada nije bio u koaliciji sa SDA, za razliku od SDS-a i PDP-a koji su bili podanici te bošnjačke stranke i stranaca.

Replicirajući pojedinim opozicionim poslanicima, Dodik je rekao da su ljudi iz ovih stranaka bili spremni na sve samo da bi zadržali pozicije.

00.48 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema nikakve koalicije SNSD-a i SDA, te da poslanik PDP-a Igor Crnadak pokušava da opravda činjenicu da su SDS i PDP pet godina bili u koaliciji sa SDA.

- Vi ste imali fotelju koju vam je dao koalicioni parner, a ne građani Republike Srpske na izborima - rekla je Cvijanovićeva.

00.44 - Poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je SNSD-a u koaliciji sa SDA na nivou BiH.

00.26 - Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja poručila je da bi srpski član Predsjedništva uvijek trebalo da ima podršku u Parlamentu Srpske, bez obzira na političko opredjeljenje, jer su u pitanju interesi Republike koji se štite mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa.

00.16 - Sjednica nastavljena nakon pauze.

23.57 - Klub poslanika zatražio polučasovnu pauzu, predsjednik Parlamenta odobrio petnaestominutnu.

23.45 - Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da nisu tačne tvrdnje poslanika PDP-a Igora Crnatka da je vladajuća većina prekršila zaključke Narodne skupštine Srpske o Ustavnom sudu BiH.

23.35 - Sjednica nastavljena nakon pauze. Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da je razgovarao sa šefovima poslaničkih klubova o toku diskusije kako bi se ubrzalo zasjedanje, ali da nije postignut dogovor.

22.47 - Pauza od 30 minuta na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

22.40 - Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da crnogorski predsjednik ne treba da dolazi u BiH zbog svega što radi Srbima u Crnoj Gori.

On je naglasio da je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa uspostavljen u Dejtonu da Srpska nikada ne bude ugrožena.

- Suština BiH je da na nivou zajedničkih institucija ne bude preglasavanja jer ako do toga dođe, koncept funkcionisanja BiH je srušen. Ovdje Dodik nije dozvolio da koncept na kojem se zasniva BiH, a to je dogovor, bude srušen i da se legalizuje preglasavanje - rekao je Banjac i poručio da Narodna skupština uvijek treba da podrži srpskog člana Predsjedništva kada koristi mehanizam zaštite vitalnog interesa Srpske.

22.31 - Poslanik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da ova partija neće biti protiv onoga što je predloženo za posebnu skupštinsku sjednicu jer želi dati podršku mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

22.23 - Sjednica nastavljena nakon pauze.

22.15 - Klubovi poslanika vladajuće većine predložili su dva zaključka koja se odnose na izjašnjenje o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH.

22.02 - Petominutna pauza.

21.55 - Srpski član Predsjedništva BiH taksativno je poslanicima pročitao šta je sve sadašnja vlast u Srpskoj uradila na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekta, puteva i auto-puteva, izgradnji bolnica, kao i pomoći nevladinom sektoru, institucijama kulture i lokalnim zajednicama.

- Svo ovo vrijeme radim i živim za Srpsku i tako će biti u narednom periodu. Pitam vas šta ste vi uradili za Srpsku kada ste bili na vlasti? Ne dozvoljavam da to omalovažavate - rekao je Dodik i dodao da će realizacija značajnih projekata za Srpsku, koji se mjere milijardama KM, biti nastavljena.

21.5o - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska ove godine planirala investicije veće od dvije milijarde KM u putnu infrastrukturu i energetske objekte.

21.14 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Srpska na planu pronatalitetnih mjera i demografske politike pokrenuti inicijativu za oslobađanje plaćanja od PDV-a za prvu stambenu jedinicu mladih bračnih parova.

21.10Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da se godinama zalaže za reformu pravosuđa u BiH i da nije prvi put pokrenuto pitanje Ustavng suda BiH.

- I ranije smo o ovome razgovarali sa HDZ-om BiH i pokušali sa drugima u BiH da rješavamo ovo pitanje - rekao je Dodik. 

20.51 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da su Igor Crnadak i PDP ostavili Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bez ijednog Srbina na prvih šest čelnih pozicija, zbog čega Srpska ima problem sa radom te zajedničke institucije čiji rukovodioci pričaju loše o Republici.

Dodik je Crnatka optužio da je kao bivši ministar inostranih poslova i radeći u nekim drugim institucijama djelovao prema nalozima stranaca, navodeći da o tome svjedoči i ranija situacija u Savjetu ministara kada je Srpskoj nanesena ogromna šteta pričom o paravojnim formacijama.

20.36 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je o svim ključnim pitanjima neophodno srpsko jedinstvo i da sadašnja vlast radi ispravan posao za Srpsku.

- Za jedinstvo sam o mnogo važnim pitanjima, među kojima je poljoprivredno zemljište. Sigurna sam da ono što sada govorim građani više razumiju od onoga što kaže opozicija - rekla je Cvijanovićeva.

20.00 - Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da je vitalni nacionalni interes Srpske ugrožen prilikom svakog preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, pa i u slučaju njegovog neslaganja sa posjetom BiH crnogorskog predsjednika.

Mazalica je rekao da raspravom o tome Narodna skupština i Srpska šalju poruku da upravo Đukanović izaziva krizu, jer jedna zemlja ne želi njegovu posjetu.

- Srpski član svaki put kada bude preglasan treba da dođe u Narodnu skupštinu. Ako ste vi iz opozicije protiv potezanja vitalnog nacionalnog interesa, onda ste za to da druga dva člana preglasavaju Dodika - ocijenio je on.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić kritikovao je SDS i PDP koji su sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu PS BiH glasali za Zakon o prestanku mandata VSTS u sadašnjem sastavu, a koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

On je rekao da time nisu ispoštovani raniji zaključci Narodne skupštine kojima su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu.

19.44 - Šef Kluba poslanika DEMOS-a Spomenka Stevanović rekla je da posjeta BiH predsjednika Crne Gore ne bi doprinijela miru i stabilnosti.

- Važna je dobra saradnja sa susjednim zemljama, ali usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori je izazvalo žestok otpor srpskog naroda u ovoj zemlji. Zato posjeta Đukanovića BiH ne bi bila dobra - rekla je Stevanovićeva.

Govoreći o Fronteksu, Stevanovićeva je navela da među migrantima ima ekstremista što je opasnost za Srpsku i BiH, te je zato srpski član Predsjedništva BiH u svemu postupio odgovorno.

19.29 - Šef Nezavisnog kluba Socijalističke partije Maksim Skoko smatra da je u ovom trenutku neprimjerena posjeta BiH crnogorskog predsjednika jer srpski narod u Crnoj Gori vodi pravednu borbu za očuvanje svetinja.

- Na ulicama Crne Gore stotine hiljada ljudi protestvuje zbog katastrofalnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zato posjeta Đukanovića u ovom trenutku nije dobra - rekao je Skoko.

On je napomenuo da je Srpska svjesna bezbjednosne situacije u regionu i da zadržavanje migranata u BiH nije opcija na koju treba pristati.

Poslanik poslaničke grupe Zajedno za BiH Edin Ramić kaže da je nediplomatski što se uskraćuje posjeta Đukanovića i da Fronteks ne ugrožava interese BiH.

- Ova pitanja su dnevnopolitička i na ovakve načine nećemo rješavati probleme, nego ćemo ih produbiti - rekao je Ramić.

19.12 - Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je ova stranka spremna za dogovor i jedinstvo ako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povuče prvi zaključak u vezi sa posjetom predsjednika Crne Gore BiH.

- Ako se to ne uradi, ništa nećemo podržati. Ako povučete, razgovaraćemo o podršci drugom zaključku o Fronteksu - rekao je Stanić.

On je rekao da je SDS za jedinstvo srpskih stranaka u Republici Srpskoj koje će biti principijelno, dosljedno i zasnovano na političkoj odgovornosti, ali ne na način kako to radi SNSD i njegovo rukovodstvo.

On je rekao da je aktuelna vlast, predvođena SNSD-om, otuđila ogroman novac, te da s time treba prestati, pa tražiti jedinstvo.

Dodik je u replici rekao da su netačne tvrdnje Stanića o kojem najbolje govori rejting u Prnjavoru, gdje živi. On je rekao da su nevjerovatne Stanićeve priče o poštenju, a ranije je tražio milion KM da pređe u SNSD.

- Ako želite da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda, onda želite da Đukanović dođe na obilježavanje 25 godina od stradanja u Srebrenici - rekao je Dodik i dodao da je važno da se u Predsjedništvu BiH prekine sa preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva.

On je rekao da, nakon što se na najbolji način riješe problemi Srba u Crnoj Gori i sa imovinom SPC, neće imati ništa protiv da Đukanović posjeti BiH.

- Divim se srpskom narodu koji istrajno želi da brani svetinje i svoja prava u Crnoj Gori. Zato sam i tražio odgađanje posjete Đukanoviću - rekao je Dodik.

19.08 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da mora biti podržan zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa odgađanjem posjete BiH predsjednika Crne Gore i Fronteksom i da je neophodno pokazati srpsko jedinstvo o ovim pitanjima.

- Pred nama su veoma važne teme, a suština pokretanja vitalnog nacionalnog interesa jeste da je srpski član Predsjedništva BiH preglasan. To je osnova ove priče, bez obzira na to kako je opozicija ušla u sve ovo - rekao je Žunić.

Kada je riječ o Fronteksu, Žunić je naveo da je Srpska za saradnju, ali da se odluke ne mogu donositi bez Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

18.03 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da u Domu naroda PS BiH neće proći Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu.

17.34 - Obraćanje predsjednika Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenada Stevandića koje je odobrio Kolegijum NSRS. 

- U Crnoj Gori vlada totalitarizam - rekao je Stevandić i pozvao poslanike da jednoglasno podrže Dodikove izjave.

17.33 - Završeno obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik je pozvao poslanike da podrže njegovu izjavu.

17.14 - Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da mehanizam vitalnog nacionalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa Srpske.

Poslanici će se danas izjasniti i o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

Prijedlog dnevnog reda 11. posebne sjednice možete pročitati OVDЈE.