latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:45 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Samit energetike od velikog značaja i za Trebinje

Predstojeći samit energetike, koji će 5 i 6. marta biti održan u Trebinju, bio je jedna od glavnih tema razgovora ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa rukovodstvom Elektroprivrede Republike Srpske.

Na samitu će biti govora o najznačajnijim temama energetskog sektora uopšte: obnovljivim izvorima energije, reorganizaciji i informatizaciji ovog sektora, energetskoj efikasnosti i ispunjavanju obaveza, koje propisuje Energetska zajednica Јugoistočne Evrope. Očekuje se oko 350 učesnika iz nekoliko zemalja regiona.

Energetika može da bude glavni razvojni sektor BiH i Srpske. Zato bi samit trebalo da donose i neke zaključke koji će omogućiti nesmetan napredak ovog sektora, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ali i da se konačno definišu interesi svih važnih činilaca u BiH, da bi se ispoštovale direktive energetske zajednice – smatra ministar Staša Koašarac.

- Poseban značaj treba posvetiti obnovljivim izvorima energije, i s tog aspekta ćemo tražiti postupanje nadležnih instiutucija - rekao je Košarac.

Košarac je pozdravio stateški pristup ERS investicijama u ovom sektoru, čija je vrijednost više od milijardu evra za obnovljive izvore energije. Region na planu energetike mora i može više i bolje da koristi potencijale.

- Mišljenja smo da smit treba da pošanje poruku da potencijali koji su već izgrađeni treba da budu dodatno zajednički iskorišteni - naveo je Luka Petrović, generalni direktor ERS.

Održavanje samita energetike, od velikog je značaja i za Grad Trebinje.

- Ovo je idealna prilika da Trebinje pokaže šta može - naveo je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Košarac je razgovarao i sa rukovodstvom opštine Bileća. Ocijenjeno je da će najavljena gradnja zajedničkog graničnog prelaza na Deleuši sa Crnom Gorom, biti od velikog značaja i za Bileću.

Granični položaj ove opštine mora biti bolje iskorišten za brži promet roba i ljudi, rečeno je na sastanku.