latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:54 ⇒ 19:03 | Autor: SRNA

SDA, SBB i DF protiv izmjena strukture Ustavnog suda BiH

Lider SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić rekli su nakon današnjeg sastanka da neće podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je istakao da će svim mehanizmima i sredstvima snažno odgovoriti na svaku aktivnost protiv teritorijalnog integriteta BiH.

On je na konferenciji za novinare poručio da niko nikada neće odvojiti dio BiH, niti jedan njen pedalj, te upozorio da bilo kakva aktivnost u tom smjeru može prouzrokovati urušavanje mira postignutog u Dejtonu.

Izetbegović je rekao da upozoravaju predstavnike međunarodne zajednice, a naročito Savjeta za sprovođenje mira i OHR-a, da je krajnje vrijeme da se preduzmu odlučni koraci kako kriza, za koju je rekao da ju je prouzrokovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne bi eskalirala sa nepredvidivim posljedicama.

On je istakao da od Srbije traže da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno člana jedan, te dodao da očekuju da Beograd uskrati podršku, kako je rekao, "destruktivnoj i secesionističkoj politici, koja nije prijetnja samo BiH, već regionu".

Izetbegović je naglasio da su međunarodne sudije dio Ustavnog suda koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se o eventualnoj izmjeni njegove strukture može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje ka članstvu EU i NATO savezu, te u okviru jedne široke ustavne reforme koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa.

Izetbegović je rekao da učesnici današnjeg sastanka zajedno pozivaju HDZ BiH da, predlaganjem predsjednika Federacije BiH, pokrene proces uspostavljanja federalne izvršne vlasti.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić istakao da su danas kao vladajuća koalicija iskazali svoj stav na "ono što već danima dolazi od Dodika", da bi mu rekli da postoji crvena linija.

- Očekujemo da Dodik izvrši korekciju svojih zahtjeva koje niko ne može prihvatiti - rekao je Radončić.

Lider Demokratskog fronta Željko Komšić istakao je da se BiH sigurno neće raspasti, te pozvao Dodika da se vrati radu institucija BiH.

- Teritorijalni integritet, suverenitet, institucije BiH nisu nešto oko čega se pregovara. Ustavni sud nije nešto o čemu se pregovara sve dok stoji u Ustavu - dodao je Komšić.

Ovo je istovremeno bio i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića.