latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:13 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Crnogorska vlast zabranjuje litije?

Vlast u Crnoj Gori ozbiljno razmatra mogućnost da zabrani sva javna okupljanja, uključujući i litije, a pod izgovorom primjene preventivnih mjera protiv širenja virusa korona, objavile su Večernje novosti.
Najmasovnija litija u Crnoj Gori (foto: Čitalac "Vijesti") -
Najmasovnija litija u Crnoj Gori (foto: Čitalac "Vijesti")

Izvori ovog lista navode da su nakon sastanka crnogorskih ljekara i epidemiologa, na kojem je donesen zaključak da postoji opasnost od epidemije, pokrenute aktivnosti Vojske Crne Gore koje zvanično za cilj imaju formiranje karantina u sklopu pripreme za izbijanje zaraze, a zapravo predstavljaju pripremu za uvođenje vanrednog stanja.

Marković: Spremni da odgovore izazovima virusa korona

U Crnoj Gori nema nijednog potvrđenog slučaja zaraze novim virusom korona, ali je zdravstveni sistem ove zemlje sposoban da odgovori tom globalnom izazovu, saopšteno je nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kojoj je predsjedavao premijer Duško Marković.

Ocijenjeno je da je zbog toga što je virus korona identifikovan u neposrednom okruženju Crne Gore neophodan nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i koordinisan institucionalni odgovor na taj izazov.

Ovo tijelo je pozvalo građane da slijede njegove informacije, uputstva i poruke koje će, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti.

- Cilj je da svi zajedno ponašanjem i djelovanjem doprinesemo tome da maksimalno zaštitimo Crnu Goru od zaraze i pandemijskog rizika - napominje se u saopštenju.