latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:31 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Da li su SDS i PDP prekršili zaključke Narodne skupštine?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, čiji je predlagač SDS-ov Dragan Mektić.

Zakon sada ide u Dom naroda, gdje će najvjerovatnije biti oboren. Predloženi zakon predviđa da mandat aktuelnim članovima VSTS-a prestane 15. juna.

Glasanjem za taj zakon poslanici SDS-a i PDP-a, iako nerado priznaju, prekršili su zaključak Parlamenta Srpske, koji obavezuje sve predstavnike Republike Srpske, da ne učestvuju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama.

Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS BiH u sadašnjem sastavu, pokazao je duboke pukotine u srpskom zajedništvu, do kojeg se činilo došlo u NSRS nakon sporne odluke Ustavnog suda BiH. PDP i SDS smatraju da nema vremena za čekanje, jer VSTS ide iz afere u aferu. Srpski i Klub SNSD primjećuju sinergiju između zaključaka SDA o potrebi smjene Milana Tegletije i predloženog zakona i odgovaraju da iako prođe u Predstavničkom domu, Zakon pada u Domu narodu.

- Da pomenem samo aferu "Potkivanje" - očigledno je da je predsjednik VSTS BiH neprimjereno sjedio u društvu, za koje se poslije ispostavilo da su davali novac i mito a on obećavao da će uticati na predmet - rekao je Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać istakla je da je u pitanju politička odluka Predsjedništva SDA.

- SDA je je donijela odluku da treba da se izvrše smjene u VSTS-u, a kao izvođači radova izabrani su i prihvatili očito kolege iz PDP-a i SDS - rekla je ona.

SNSD i Srpski klub, kao i poslanici HDZ-a BiH, protiv su Zakona, ali to je bilo nedovoljno jer glasovima bošnjačkih poslanika iz Federacije i pet iz Srpske - po dva iz SDS-a i PDP-a i jednog iz SDA - pomenuti Zakon može proći. Predsjednik VSTS BiH nema dilemu da je riječ o pokušaju preuzimanja kontrole nad pravosuđem od strane koalicije, koja je formirala raniji Savjet ministara.

U izjavi za našu televiziju, Milan Tegeltija kaže da je očigledan drski i ucjenjivački pritisak poslanika Dragana Mektića.

- To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, primjer kako se poslanik (Dragan Mektić) protiv kojeg je potvrđena optužnica želi obračunati sa pravosuđem i poslati poruku sudijama i tužiocima o svojoj nedodirljivosti - naveo je tegeltija.

Žučna rasprava o hitnosti procedure i sadržaja samog zakona koji ima svega četiri člana, pokazala je u kojoj mjeri srpski poslanici poštuju odnosno ne poštuju četvrti zaključak NSRS, koji ih obavezuje da ne učustvuju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama.

- Potpuno je jasno da će ovaj zakon pasti u Domu naroda tako da je ovo više neka vrsta potrebe da se izigraju zaključci NSRS - smatra Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu.

Mektić odgovara da se ne mogu, kako kaže, nekim zaključcima Narodne skupštine, osporavati stvari koje su životno važne za građane.

Mektićevo izvlačenje od obaveze poštovanja zaključaka Narodne skupštine, dobilo je nastavak u izjavi Mirka Šarovića, da SDS neće podržati Prijedlog zakona o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Šarović ističe da je izigran dogovor da sve srpske sudije bira Narodna skupština, a ne da se jedan potvrđuje u Domu naroda PS BiH. Iz SNSD-a odgovaraju da je za tako nešto potrebna izmjena Ustava Republike Srpske.

- Ne stoji njihovo obrazloženje da to koči Ustav, aposlutno ne koči, Ustavni zakon može da propiše izbor a ukoliko članove VSTS ne bira Narodna skupština to znači da se prenosi nadležnost - kaže Šarović.

Snježana Novaković Bursać navodi da je, bez promjena Ustava, naraviti rješenje po kojem bi Narodna skupština Republike Srpske birala troje sudija ako u Ustavu piše dvoje.

- Svi pokušaji i izmišljene priče da je to prenos nadležnosti naprosto ne stoje - tvrdi ona.

Obavezujući zaključak NSRS o neučestvovanju u donošenju odluka bio je na testu tokom glasanja o nizu finansijskih sporazuma važnim i za lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Poštujući zaključak Narodne skuptštine, SNSD i Srpski klub bili su protiv, SDS i PDP uzdržani što je u konačnom bilo dovoljno da sporazumi prođu, jer u drugom krugu glasanja nije bilo deset poslanika iz Srpske protiv.