latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:36 ⇒ 21:28 | Autor: N1

Tegeltija: Pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem

Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu problematičan je sa najmanje dva aspekta, kaže predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltiji je sporan sam predlagač /poslanik SDS-a/ Dragan Mektić, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak.

- U pogledu podnosioca inicijative u liku poslanika Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski ucjenjivacki politički pritisak od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju, želi obračunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama - poručuje Tegeltija.

Drugi razlog je, tvrdi Tegeltija, "očigledan i za evropske standarde potpuno flagrantan, pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane političke koalicije" koja je, kako navodi, "formirala raniji Savjeta ministara. Ta koalicija, dodaje Tegeltija, u skladu sa "deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTS-a".

- Šaljući poruku, kao i svim drugim sudijama i tužiocima, da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno. U skladu s tim, pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga Zakona sa evropskim standardima - navodi Tegeltija.

Tegeltija je poručio da VSTS "ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske".

Povezane vijesti:

Usvojen Prijedlog zakona o prestanku mandata članova VSTS