latinica  ћирилица
26/02/2020 |  20:51 ⇒ 27/02/2020 | 00:32 | Autor: SRNA

"Crnadak ostavio MIP bez Srba"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su Igor Crnadak i PDP ostavili Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bez ijednog Srbina na prvih šest čelnih pozicija, zbog čega Srpska ima problem sa radom te zajedničke institucije čiji rukovodioci pričaju loše o Republici.
MIP BiH - Foto: RTRS
MIP BiHFoto: RTRS

Dodik je Crnatka optužio da je kao bivši ministar inostranih poslova i radeći u nekim drugim institucijama djelovao prema nalozima stranaca, navodeći da o tome svjedoči i ranija situacija u Savjetu ministara kada je Srpskoj nanesena ogromna šteta pričom o paravojnim formacijama.

Replicirajući Crnadku, koji je poslanik PDP-a, Dodik je rekao da i Bisera Turković, koja je sada na čelu MIP-a, priča loše o Srpskoj strancima i stranim ambasadorima.

- Mi sada imamo problem u tome što ne znamo šta radi ta ministarka. I danas, kada lider SDA Bakir Izetbegović napada Srbiju i sve srpsko, SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu parlamenta BiH glasaju za Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu. Glasate nekoliko dana nakon postignutog jedinstva u Srpskoj i usaglašenih zaključaka Narodne skupštine sa onima koji su izbacili iz Sarajeva 150.000 Srba, koji drže priču o žrtvi... Vi ste jedna peta kolona - rekao je Dodik.

On je ponovio da pomenuti zakon u vezi sa VSTS-om neće proći u Domu naroda PS BiH, poručivši da će na izborima objasniti narodu Srpske zašto opozicija nije za jedinstvo kada je riječ o ključnim pitanjima za Srbe u BiH.

Dodik je ponovio da opoziciju u Srpskoj boli što više nisu u Savjetu ministara i na vlasti u zajedničkim institucijama, čemu se i dalje nadaju.

On je rekao da prema prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH tri sudije, koji čine postojeću kvotu stranih sudija, treba da bira Predsjedništvo, a potvrđuje Dom naroda parlamenta BiH.

- Zato jer Ustav propisuje da dvoje bira Srpska, četiri FBiH, a tri predsjednik Evropskog suda. Da bi Srpska promijenila na tri, mora promijeniti Ustav, ali ne možemo doći do zakona, a kamoli do Ustava - pojasnio je Dodik tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom.