latinica  ћирилица
27/02/2020 |  04:01 | Autor: TANЈUG

Španija otkazala učešće Plasida Dominga u pozorištu La Zaruzela

Španska vlada otkazala je učešće tenora Plasida Dominga (79) u madridskom pozorištu La Zarzuela, u maju, u svjetlu najnovijih događaja u vezi sa navodima o nedoličnom ponašanju legendarnog pjevača.

Odluka je donesena dan nakon što je američka unija koja predstavlja operske izvođače saopštila da su njeni istražitelji otkrili da navodi 27 žena pokazuju jasan obrazac nedoličnog seksualnog ponašanja i zloupotrebe moći od strane pjevača u rasponu od najmanje dvije decenije, kada je bio na rukovodećim pozicijama u Vašingtonskoj nacionalnoj operi i Operi Los Anđelesa, prenio je AP.

Domingo se u utorak izvinio ženama koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i neprimjereno ponašanje, rekavši da preuzima punu odgovornost za svoje postupke.

U saopštenju koje je dostavio medijima naveo je da poštuje žene koje su se konačno osjetile dovoljno slobodno da progovore i da želi da one znaju da mu je žao zbog povreda koje im je nanio.

- Prihvatam potpunu odgovornost za svoje postupke i iz ovog iskustva sam sazrio - dodao je Domingo.

Domingo (79), čija karijera traje više od pet decenija i tokom koje se nalazio na visokim položajima, rekao je da razumije da su se neke žene plašile da izraze kako se osjećaju zbog brige da bi to moglo uticati negativno na njihovu karijeru.

Istraga unije je prva od dvije nezavisne istrage pokrenute nakon što je više žena optužilo Dominga za seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći.

Drugu istragu koja je još u toku, pokrenula je Opera Los Anđelesa, gdje je Domingo bio generalni direktor od 2003. godine, prije nego što je podnio ostavku u oktobru.