latinica  ћирилица
27/02/2020 |  09:50 | Autor: SRNA

Đokić: Donošenjem Ustava definisan život srpskog naroda u BiH

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je Ustav Republike Srpske koji je usvojila Skupština srpskog naroda BiH od izuzetnog značaja ne samo sa aspekta istorijskih okolnosti, nego je tim aktom dugoročno definisan život srpskog naroda u BiH i početak funkcionisanja i razvoja Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Skupština srpskog naroda BiH nije imala drugog izbora nego da donošenjem Ustava trajno definiše stav srpskog naroda o budućnosti i životu u BiH. Taj Ustav je otvorio novu političku i društvenu dimenziju i dugoročno definisao trasu kojom će se kretati srpski narod i kako će se u budućnosti moći kreirati odnosi u BiH - rekao je Đokić povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu da je samo dan poslije usvajanja Ustava Republike Srpske u BiH održan nelegalni referendum na kojem su dva naroda odlučivala o sudbini BiH protiv interesa trećeg - srpskog naroda.

- BiH nikada nije mogla, niti može danas, ako opstane, funkcionisati ukoliko nema konsenzusa tri naroda. Da je prije referenduma bilo političke mudrosti i zrelosti da on ne bude održan na takav način možda je sve ono što se dešavalo na ovim prostorima moglo da ode u drugom smjeru i da se izbjegne rat - rekao je Đokić.

Lider SP-a je ocijenio da je Ustav Srpske demokratski i zasnovan na najvišem nivou ljudskih prava i sloboda.

- On nije dao samo garancije na slobodu i sigurnost srpskom narodu, nego je propisao punu sigurnost, slobodu i ustavna prava pripadnicima svih naroda koji žive u Republici Srpskoj. To je veoma značajna odrednica Ustava, zato ga treba afirmisati i važno je da se ne zaboravi taj važan istorijski datum - naglasio je Đokić.

Ustav je 18 puta dopunjavan i mijenjan, dodao je on, a izmjene su imale za cilj da doprinesu razvoju demokratskih odnosa.

- Bilo je i ustavnih promjena koje su rezultat djelovanja međunarodnog faktora i intervencija visokih predstavnika, ali je on i danas demokratski i daje punu garanciju svim građanima koji žive u Srpskoj da su jednaki u pravima i obavezama. Ustav polazi od najvišeg nivoa ljudskih prava i sloboda na šta smo ponosni jer Srpska zaista jeste takvo društvo - ocijenio je Đokić.

On je istakao da to nije slučaj u Federaciji BiH jer je položaj srpskog naroda u tom entitetu neuporedivo lošiji, nego položaj bošnjačkog i hrvatskog naroda u Srpskoj.

- To govori o tome koliko je naš Ustav bio napredan i u vrijeme kada je tek donesen, a to nisu ugrozile ni promjene koje su uslijedile od 1992. godine do danas - rekao je Đokić.

Sutra se navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.