latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:24 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

Pavić: Hag pronašao izgovor da zaštiti svoj rad od preispitivanja

Odbijanje Mehanizma u Hagu da Republici Srpskoj vrati oduzetu dokumentaciju uz obrazloženje da se ne slaže sa stavovima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, samo je zgodan izgovor koji je Hag pronašao da bi se zaštio od budućih preispitivanja svog rada, izjavio je Srni politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić -
Aleksandar Pavić

- Njima je jako važno da budu takozvani čuvari istine, a kad imate originale u posedu, bukvalno ste u toj poziciji. Takođe ste u poziciji da u jednom trenutku i uništite te originale, jer u Haškom tribunalu vrlo dobro znaju kakve su presude donosili iako to oni nikada neće javno priznati i da će kad-tad ceo njihov rad da dođe pod lupu - rekao je Pavić.

On je ocijenio da će Hag sve uraditi kako bi onemogućio preispitivanje rada cijelog Haškog tribunala i zato je važno da imaju originalne dokumente u posjedu.

Pavić je podsjetio na to šta se desilo u Srbiji poslije 5. oktobra 2000. godine kada se, kako je naveo, desila "volšebna vatra u jednoj prostoriji Ministarstva spoljnih poslova" gdje su izgorjeli neki vrlo važni originalni dokumenti, uključujući mape u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

- Sutra može isto neka vatra da izbije ili u Hagu, ili tamo gde oni pohrane te originale i onda da svi sležu ramenima i kažu: "Žao nam je strašno, ali evo, više nema originala i sad šta ćemo da radimo" - kazao je Pavić.

On smatra da je iz tog razloga "vrlo providna ova igra Haškog tribunala".

- Oni jednostavno hoće da sebe zaštite što je više moguće od budućih preispitivanja i sve je u ključu toga i ničega drugog - zaključio je Pavić.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus zvanično je odbio prijedlog da dokumentacija Tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti i koja je nasilno oduzeta bude vraćena Srpskoj i da se u Banjaluci uspostavi informaciono-dokumentacioni centar po uzoru na centar koji je 2018. godine otvoren u Sarajevu, objavio je danas Glas Srpske.

List navodi da je Ađijus u odgovoru direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću naveo da "Mehanizam ne može svoj rad i mandat, koji uključuju i očuvanje nasljeđa Haškog tribunala, da pomiri sa Kojićevim javno izraženim stavovima".

Povezane vijesti:

Hag: Arhiva ne može u Srpsku; Kojić: Pokazali su svoj odnos prema Srbima