latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:31 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Todorović: Nije potvrđen nijedan slučaj virusa korona

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović izjavila je danas da u ovom gradu nije potvrđen nijedan slučaj virusa korona, te da se do juče u ovu ustanovu javilo 36 građana koji su boravili u italijanskim pokrajinama u kojima se pojavio ovaj virus.
Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović - Foto: nezavisne novine
Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena TodorovićFoto: nezavisne novine

Todorovićeva je navela da ovi građani nemaju nikakvih simptoma infekcije, niti ograničenja u kretanju.

- Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da se u ovakvim slučajevima građani jave kako bi zdravstveni radnici imali uvid u eventualno moguće kretanje i broj zaraženih na našem prostoru - rekla je Todorovićeva novinarima.

Ona je istakla da nema potrebe za stvaranjem panike, jer prema svim svjetskim predviđanjima i statistikama, riječ je o virusu koji uglavnom izaziva blaže simptome koji prolaze bez potrebe za većim liječenjem.

- Samo kod imunokompromitovanih i starijih građana, kao i pacijenata koji imaju problema sa respiratornim i kardiovaskularnim sistemom može da izazove težu kliničku sliku - rekla je Todorovićeva.

Ona je naglasila da su zdravstvene ustanove spremne da na pravi način odgovore na ovaj problem, te podsjetila da su u proteklom periodu spremno dočekale i mnoge druge epidemije virusa.