latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:43 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Lukić: Završna riječ tužioca bez ijednog dokaza

Branko Lukić, šef advokatskog tima bivšeg komandata Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, danas je u Beogradu izjavio da završna riječ tužioca tribunala u Hagu u procesu protiv njegovog klijenta ne sadrži nijedan dokaz, te da je to suprotno svim sudskim pravilima i međunarodnom pravu.

Lukić je rekao i da se u procesu protiv Mladića nije pojavio nijedan dokaz o navodima tužilaštva, jer, kako je rekao, plan za Srebrenicu nije ni postojao, ukazavši da je izmišljen i sastanak starješina VRS između 12. i 13. jula 1995. godine.

- Ne postoji treći sastanak - rekao je Lukić, dodavši da je, pošto na prethodna dva sastanka, koji su snimljeni i dokumentovani, nema dokaza o tvrdnji tužilaštva u vezi sa Srebrenicom, treći sastanak izmišljen.

On je naveo i da je sudsko vijeće "napravilo svinjariju" i izvitoperilo Konvenciju o genocidu, kao i da je sudska praksa Haškog tribunala po kojoj se sudilo Mladiću zabranjena u drugim međunarodnim sudovima za Kambodžu, Liban i drugima.

Lukić je u izlaganju o temi "Haške presude između izmišljanja i uništavanja dokaza" podsjetio i da je na zahtjev Mladićeve odbrane izuzeto troje sudija iz žalbenog postupka zbog pristrasnosti.

On je na tribini "Republika Srpska u svjetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH" potvrdio da je za 17. i 18. mart pred Mehanizmom u Hagu najavljeno iznošenje žalbi na presudu Mladiću.

- Oba dana, i odbrana i tužilaštvo će iznositi žalbe - objasnio je Lukić za Srnu.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, ranije je saopštilo da je iznošenje žalbe na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor, 17. marta, a tužilaštva dan kasnije.

Haški tribunal je prvostepenom presudom iz novembra 2017. godine osudio Mladića na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za navodni srebrenički genocid počinjen 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata i terorisanje stanovništva Sarajeva.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za navodni genocid u još šest opština u BiH počinjen 1992. godine.