latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:48 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Tramp imenovao Pensa da koordinira aktivnosti u borbi protiv virusa korona

Predsjednik SAD Donald Tramp je imenovao potpredsjednika Majka Pensa da koordinira aktivnosti u borbi protiv virusa korona.

Kako je javila Slobodna Evropa, obojica su izjavila na konferenciji za novinare da rizik od zaraze po američke građane ostaje veoma nizak, pišu podgoričke Vijesti.

Dosad je u SAD zabilježeno 60 slučajeva infekcije.

Tramp je izjavio da su SAD u stanju da se suoče sa virusom.

- Mi smo veoma, veoma spremni za ovo - kazao je američki predsjednik izražavajući uvjerenje da će uskoro biti razvijena vakcina.

Tramp se obratio javnosti pošto je bio kritikovan zbog izjave da stanje na berzama "izgleda veoma dobro" iako su indeksi na Volstritu dramatično pali zbog neizvjesnosti oko širenja koronavirusa.

On je potom na Tviteru optužio medije, prije svih Si-En-En i MSNBC, da "čine sve što je moguće da prikažu situaciju u vezi sa virusom korona što težom, uključujući izazivanje panike na tržištima".

Tramp je u ponedjeljak tokom posjete Indiji rekao da je situacija u SAD pod kontrolom.

Međutim, na konferenciji za novinare priznao je da SAD treba da budu spremne u slučaju širenja virusa.

- Svaki segment našeg društva treba da bude spreman - istakao je američki predsjednik.

Ministar zdravlja Aleks Azar je izjavio da je Bijela kuća pripremila plan sa fokusom na pet prioriteta, uključujući bolje praćenje ove bolesti, koordinacija odgovora lokalnih nivoa vlasti, pripremu terapetuskih mera i povećanje proizvodnje opreme za ličnu zaštitu, kao što su maske.

On je rekao da treba očekivati nove slučajeve zaraze u SAD.