latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:00 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Izmjenama zakona preciznije definisana imovina Šuma Srpske

- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama čiji je cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Predloženim izmjenama precizirana je promjena namjene šumskog zemljišta. Prošireni su slučajevi u kojima se plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje, tako da se osim korisnika eksproprijacije predloženim izmjenama i dopunama uvodi obaveza plaćanja naknade i za koncesionara, za legalizacije izgrađenih stambenih objekata - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Definisani su slučajevi u kojima se ne plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje.

U saopštenju se navodi da je Savez opština i gradova do sada insistirao na izmjenama zakona koje su se odnosile na način utroška sredstava koje Јavno preduzeće Šume Republike Srpske uplaćuje jedinicama lokalne samouprave na ime korištenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o odobravanju donatorskih sredstava vjerskim organizacijama.

Ovom odlukom odobravaju se donatorska sredstva Vlade Srbije od 2.500.000 KM Republičkom sekretarijatu za vjere za potrebe finansiranja rada vjerskih organizacija.

Republički sekratarijat za vjere usmjeriće po 500.000 KM Mitropoliji dabrobosanskoj, Eparhiji banjalučkoj, Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, te Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Vlada je upoznata i sa planom poslovanja preduzeća Aerodromi Republike Srpske Banjaluka za period 2020-2022. godina.

Prioritetne aktivnosti predviđene u planu odnose se na finansijsku konsolidaciju s ciljem povećanja prihoda i pozitivnog poslovanja, održavanje statusa međunarodnog aerodroma i sertifikata za aerodrom za javnu upotrebu, povećanje obima i kvaliteta usluga, povećanje obima saobraćaja, te nastavak investicionih aktivnosti.

Planom investicija obuhvaćene su aktivnosti na završetku izgradnje i opremanja kargo objekta površine 900 metara kvadratnih, proširenju odlaznog i dolaznog gejta, rasvjeti ispred putničkog terminala i parkinga, sanaciji rešetaka ispred tehničkog objekta, sanaciji oštećenja na platformi i manevarskim površinama, te nabavka aerodromske opreme neophodne za nesmetano funkcionisanje aerodroma.