latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:37 | Autor: SRNA

Ugovori sa Argentinom o transferu i izručenju osuđenika

Vlada Srbije utvrdila je na sjednici tri zakonska prijedloga kojima se potvrđuju različiti ugovori sa Argentinom u oblasti krivičnog prava, između ostalog i o izručenju i transferu osuđenih lica.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Ugovor o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija omogućiće da lica koja su osuđena u jednoj državi izrečenu sankciju izdržavaju u drugoj državi čiji su državljani ili u kojoj imaju prebivalište i time stvoriti uslovi za njihovu resocijalizaciju.

Ugovor o izručenju će spriječiti da lica koja su krivično gonjena u jednoj državi ili su u njoj već osuđena, bjekstvom u drugu državu izbjegnu vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sa istim ciljem, utvrđen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između Srbije i Bjelorusije o izrečenju.

Na sjednici je utvrđen je Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim će se obezbijediti efikasna pravna saradnja između državnih organa Srbije i Argentine.

Vlada je usvojila Strategiju o ekonomskim migracijama Srbije za period 2021-2027. godine, kojom nastoji da uspostavi što efikasniju prevenciju daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.

Na sjednici je usvojena Strategija pametne specijalizacije u Srbiji za period 2020-2027. godine, kao strateški pristup ekonomskom razvoju, kroz ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima.

Članovi Vlade usvojili su i Strategiju razvoja digitalnih vještina u Srbi za period od 2020. do 2024. godine, kojom se na cjelovit način uređuje ova oblast, kako bi se iskoristio potencijal savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Cilj ove strategije je podizanje kvaliteta života građana, postizanje veće zaposlenosti i efikasnijeg rada, što će poboljšati ekonomski status celog društva.

Ovom strategijom su obuhvaćene četiri oblasti - obrazovanje, povećanje digitalnih vještina građana, digitalne vještine potrebne na tržištu rada i IKT stručnjaci.

Odlukom Vlade Srbije Crkva Svete Trojice i stara škola u Cerovcu kod Smederevske Palanke, koji čine kompleks narodnog graditeljstva iz prve polovine 19. vijeka, proglašeni su za spomenik kulture.