latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:13 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Bojkot nastave u Srebrenici, srpska djeca ne idu u školu

Učenici srpske nacionalnosti jutros nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Roditelji ovih učenika odlučili su da bojkotuju nastavu jer su nezadovoljni što na nedavni sastanak s ministarkom prosvjete nije pozvan i njihov predstavnik, nego su razmatrani samo zahtjevi roditelja bošnjačke djece.

Ministarka Natalija Trivić pozvala je djecu da redovno pohađaju školu i potvrdila da će u ponedjeljak posjetiti Srebrenicu i razgovarati s roditeljima srpske djece i rukovodstvom Prve osnovne škole.

Roditeljima je, kažu, dosta diskriminacije, uvreda , prijetnji i popuštanja. Svoju djecu više neće slati u školu dok ne budu riješeni njihovi zahtjevi prije svega, pitanje bezbjednosti djece i ko je prijetio djeci preko društvenih mreža.

- Glavni cilj je da se zaštite naša djeca - izjavila je član Savjeta roditelja u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici Slađana Bojić.

Roditelji ne žele politizaciju u osnovnim školama. Smeta im što su bošnjački političari satanizovali njihovu djecu samo zato što su bili u srpskim tradicionalnim nošnjama.

U odbranu roditelja stao je i načelnik Srebrenice. Poziva ministarku prosvjete i kulture da posjeti ovu opštinu i razgovara sa roditeljima.

- Smatram da zahtjevi nisu nerealini i nisu upućeni iz hira- poručio je Grujičić.

Ministarstvo prosvjete i kulture će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da učenici budu predmet političkih zloupotreba, kaže ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. U odgovoru na dopis roditelja srpske djece poručuje da je Ministarstvo, između ostalog, spremno da se u svakom trenutku uključi u rješavanje svih aktuelnih problema.

- Ministarstvo prosvjete i kulture osuđuje takve komentare i niko nema pravo da prijeti - izjavila je Trivićeva.  

U Srebrenici je zasjedala Skupština opštine. Zatražili su informacije iz MUP-a Republike Srpske o događajima u Prvoj osnovnoj školi tokom obilježavanja Savindana, ali i o događajima koji su uslijedili nakon toga.

Povezane vijesti:

Utvrditi odgovornost lica koja su prijetila srpskim đacima