latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:34 ⇒ 28/02/2020 | 07:47 | Autor: SRNA

U Beogradu 48. FEST

Na Međunarodnom filmskom festivalu, koji počinje sutra u Beogradu, do 8. marta biće prikazano 300 ostvarenja, od kojih 20 iz 17 zemalja u okviru glavnog takmičarskog programa.
FEST 2020 -
FEST 2020

Tokom 48. FEST-a, čiji je slogan "Skupljači emocija", biće prikazano 98 igranih filmova, tri dokumentarca i jedna serija.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazani filmovi iz Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Sjeverne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske, Kolumbije, te Srbije.

O najboljima će odlučiti petočlani međunarodni žiri u kojem su slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, njemački glumac Klemens Šik i reditelj iz Srbije Nikola Ljuca.

FEST će posebnu počast odati jednom od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekimu Fehmijuu povodom decenije od njegove smrti.

Kao znak sjećanja na Fehmijua /1936-2010/ biće prikazana retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik ima centralnu ulogu u vizuelnom identitetu 48. FEST-a.

FEST će otvoriti film "Otac" Srdana Golubovića, a na svečanom zatvaranju će čuveni holivudski glumac DŽon Malkovič izvesti muzičko-scenski performans pod nazivom "Muzički kritičar".

Osim Malkoviča, laureati nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti su glumica Mira Banjac i reditelj Kosta Gavras.

Na ovogodišnjem FEST-u, uz niz tradicionalnih, uveden je i novi program - FEST fokus, koji je nastao iz potrebe da se dodatno skrene pažnja na autorska ostvarenja koja hrabrim izborom tema to zaslužuju.

Na FEST-u će biti prikazani najnoviji filmovi Marijel Heler, Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, DŽima DŽarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, Terensa Malika, Olivijea Asajasa.

Publika će moći da glasa za najbolji evropski film iz glavnog takmičarskog programa, a nagradu za pobjednika sponzorisaće Delegacija EU u Beogradu, koja je i prošle godine podržala FEST.

Program Klasik ove godine posvećen je i stvaralaštvu nedavno preminule glumice Nede Arnerić.