latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:35 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Most u Gradišci i prije predviđenog roka

Gradnja mosta na Savi između BiH i Hrvatske kod Gradiške, odvija se planiranom dinamikom.

Planirani završetak u roku od 2,5 godine, pruža i novu razvojnu šansu za privredni razvoj grada.

Izvođač radova u ovom trenutku je ispred planirane dinamike, što garantuje da će most biti izgrađen i prije zacrtanog roka od 2,5 godine.

Slobodan Stanković, predstavnik izvođača radova je rekao da je kompanija Integral inženjering uspjela da ubrza dinamiku izgradnje novog mosta zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, te angažmanu Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Gradske uparve Gradiška, koji su omogućili brz i nesmetan prolaz građevinske mehanizacije kroz carinski terminal i lokalnim putevima.

Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara rekao je da izgradnja novog mosta teče ubrzanom dinamikom, te da će novi granični prelaz u Gradišci biti u punoj funkciji u predviđenom roku.

 - To će omogućiti spajanje Koridora 10 i auto-puta Gradiška-Banjaluka, što će poboljšati i ubrzati promet robe, a to je u interesu svih građana Republike Srpske i BiH - naveo je Mitrović.

Najsavremeniji carinski terminal u regionu uz izgrađen most i dodatnu putnu infrastrukturu u neposrednoj blizini, šansa su za novi privredni razvoj.

Tušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske, rekao je da preduzeće Autoputevi Republike Srpske prati stanje u saobraćaju u početnom periodu rada novog carinskog terminala, dodajući da je potrebno da se vozači naviknu na novu situaciju i da je bilo sugestija da se dopuni saobraćana signalizacija.

Topić je rekao je da je sa gradonačelnikom Gradiške razgovarao o mogućnosti učešća Autoputeva u izgradnji gradiške obilaznice.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, naglasio je da je preseljenjem carinskog terminala na novu lokaciju resterećen saobraćaj u gradu, te da će nakon izgradnje novog mosta na Savi Gradiška moći da iskoristi svoju poziciju na granici sa EU za razvoj privrede, turizma i drugih oblasti.

Preseljenjem carinskog terminala iz centra grada, smanjene su gužve, a carinjenje robe na novoj lokaciji odvija se u mnogo boljim i savremenijim uslovima.