latinica  ћирилица
27/02/2020 |  18:28 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Košarac: Јahorina zaslužuje epitet regionalnog turističkog lidera

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas je na Јahorini potvrdio opredjeljenje da će sa Nadzornim odborom i menadžmentom Olimpijskog centra "Јahorina" raditi na afirmaciji ove olimpijske planine koja može da postane regionalni lider u oblasti turizma.

- Menadžment Olimpijskog centra "Јahorina" ima viziju za ovu planinu i za narednih 15 godina i to je nešto što me posebno raduje, jer turizam u BiH može biti top djelatnost. U narednim danima definisaćemo naše strateško kretanje i iz aspekta promocije planova i rezultata Centra koji su stvarno primjer dobre prakse poslovanja u regionu - rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa menadžmentom.

On je ocijenio da BiH može da napreduje na listi UN top turističkih destinacija, na kojoj sada zauzima 20. mjesto, dodavši da je za to potrebna potpuna koordinacija resornih ministarstava i turističkih organizacija.

- Za mene će definitivni prioritet biti Јahorina, kao svjetski poznata ski-destinacija - poručio je Košarac.

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić naglasio je da je Košarac i do sada, u različitim političkim i drugim formatima, pružao bezrezervnu podršku olimpijskoj ljepotici Јahorini.

- Nadam se da ćemo od sada imati još bolju saradnju. Dobri rezultati koje smo ostvarili ove sezone, uprkos svim poteškoćama, govore nam da smo do sada pravilno planirali, imali dobar izbor investicija, posebno u vještačko osnežavanje koje je spasilo tekuću sezonu. Obećavam da ćemo tako i nastaviti - naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, ostvareno je više od 650.000 vožnji, a prihod je bio 8.200.000 KM, što je trenutno za 400.000 KM više nego cijele prošle zime.

Predsjednik Nadzornog odbora ovog centra Nedeljko Elek poželio je dobrodošlicu Košarcu i izrazio očekivanje da će saradnja Olimpijskog centra "Јahorina" sa resornim miistarstvima u Republici Srpskoj i na nivou BiH biti još plodnija i sadržajnija.

- Razgovarali smo sa Košarcem o pomoći ministarstva na čijem je čelu u vezi sa nastupom na inostranom tražištu i na tom planu već smo definisali konkretne projekte - rekao je Elek.

Tokom sastanka rečeno je da je uprkos nedostatku snježnih padavina na Јahorini zabilježen rastući trend i kada je riječ o broj prolaza, skijaša, ali i prometu.

Do sada je na ovoj planini skijalo više od 210.000 skijaša, ostvareno je gotovo 1.650.000 prolaza, a do sada je zabilježen rast prometa za više od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na cijelu prošlu sezonu premašen je ukupan promet, a tek je 86 dan skijanja.