latinica  ћирилица
27/02/2020 |  18:59 | Autor: SRNA

Međunarodni sud podržava samo bošnjačku stranu

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je danas da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove podržava samo bošnjačku stranu, što je vidljivo i iz odbijanja da Republici Srpskoj bude vraćena dokumentacija Haškog tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

- Zapanjeni smo neshvatljivom odlukom predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmela Agijusa da odbije zahtjev direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorada Kojića da se dokumentacija Haškog tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti, a nasilno je oteta od institucija Republike Srpske i VRS, vrati odakle je oduzeta - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Agijus vrlo grubo omalovažava institucije Republike Srpske jer navodi da nisu relevantne da im se vrati oteta dokumentacija, iako je bošnjačka strana svoju dokumentaciju dobila još 2018. fodine, te da ovakvim postupkom svjetski moćnici nastoje da sakriju punu istinu o stvarnim događajima tokom rata u BiH.

- Obaveza je institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u institucijama BiH da podrže opravdan zahtjev Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i insistiraju kod međunarodnih institucija da se ratna arhiva VRS i institucija Srpske, koja je nasilno oteta, vrati odakle je uzeta i time stavi u funkciju istraživanja proteklih ratnih događaja - naglašava se u saopštenju.