latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:41 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Zbog SDS-a i PDP-a Zaključci NSRS gube na značaju

Samo desetak dana od objave, obavezujući zaključci NSRS o budućem djelovanju predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, gube na značaju.

- SDS i PDP juče su grubo prekršili zaključak 4 o neučestvovanju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama BiH -kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Glasajući za Zakon o prestanku mandata sadašnjeg saziva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH direktno rade u interesu unitarističke politike iz Sarajeva - dodao je Dodik.

Lider PDP-a Branislav Borenović priznaje da su u dva slučaju učestvovali u glasanju, ali da je to uradio i SNSD, zbog čega je malo nedostajalo da ne prođu finansijski Sporazumi korisni i za lokalne zajednice u Srpskoj.

Dok se bošnjačko - bosanski blok mobilizuje, zajedništvo srpskih političkih stranaka, prijeko potrebno u trenutku "udara" Ustavnog suda BiH na poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj, tek što je sklopljeno, raspalo se.

Predlažući i glasajući za Zakon o smjeni sadašnjeg saziva VSTS, koji se podudara sa zahtjevom SDA za smjenom Milana Tegeltije, SDS i PDP ignorisali su 4. i zaključak Narodne skupštine o neučestvovanju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama.

- To podržavaju izdajnici srpskog naroda koji su spremni da to podržavaju, ali jasno želim da kažem da taj zakon neće proći na Domu naroda, neće proći zato što je to realizacija unitarističke politike koja se provodi iz Sarajevu - kategoričan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Knedla u grlu" zastala je Draganu Mektiću kada je objašnjavao zašto je predložio zakon o smjeni cijelog VSTS-a i time "pod noge" bacio odluku o načinu djelovanja u zajedničkim institucijama, koju su podržale njegove stranačke kolege u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mektiću i SDS-u važnije je da smijene Tegeltiju nego da "vide leđa" stranim sudijama iz Ustavnog suda BiH.

Odluku da glasaju i pored veta Narodne skupštine, njegov stranački šef pravda opštom konfuzijom među srpskim predstavnicima u bh. institucijama.

Konačni argument je - i Milorad Dodik prekršio je zaključak Narodne skupštine i glasao na sjednici Predsjedništva.

- Uostalom vidjeli smo da su poslanici SNSD-a glasali za neke tačke selektivno i na isti način se ponašao srpski član Predsjedništva i učestvovao, donosio i glasao oko određenih odluka u Predsjedništvu - kaže Mirko Šarović,
predsjednik SDS-a.

- Čuo sam jedno glupo i nesuvislo objašnjenje, da je Dodik u Predsjedništvu donio odluku da se pomiluje neki terorista što nije tačno, nego da se odbije pomilovanje teroristi i dilera droge. Dakle oni su to našli kao izgovor da bi juče glasali za realizaciju zaključaka SDA da se smijeni predsjednik VSTS-a Tegeltija , Srbin, a izvođači radova su bili Srbi, Šarović i Borenović - dodao je Dodik.

- Mi smo se juče ponašali odgovorno, nismo učestvovali u glasanju, od 48 tačaka napravili smo izuzetak u dva slučaja, jedna se tiče pravosuđa a jedan provjere diploma u zajedničkim instirtucijama. SNSD je nekoliko puta glasao - navodi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Opoziconi poslanici SDS-a i PDP-a optužiliu su kolege iz SNSD-a i Srpskog kluba za licemjerstvo prema građanima, jer su glasajući protiv doveli u pitanje realizaciju finansijskih sporazuma važnih za opštine u Srpskoj.

Iz vladajućeg tabora odgovaraju da su SDS i PDP glasali za smjenu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, po želji Bakira Izetbegovića, što je jasna sinergija stare koalicije.