latinica  ћирилица
27/02/2020 |  20:06 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Prijem kod Komšića i DŽaferovića povodom 1. marta

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović organizovali su večeras u Sarajevu prijem povodom 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti, kojem nije prisustvovao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, niti iko od predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske.

I ovaj prijem u zgradi Predsjedništva nastavak je ignorisanja stava predstavnika Republike Srpske da 1. mart ne treba slaviti kao "državni praznik", već je potrebno postići konsenzus o nekom svima prihvatljivom datumu.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

Na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima.