latinica  ћирилица
28/02/2020 |  07:24 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Tramp razgovarao sa Erdoganom; Migranti nadiru prema granici (VIDEO)

U vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu poginula su 33 turska vojnika. Stotine migranata krenule su iz Turske ka grčkoj granici.

21.00 - Dogovor Evropske unije sa Turskom o zaustavljanju neregularnih migracionih tokova i dalje ostaje nepromijenjen i netaknut, saopšteno je iz Evropske komisije.

18.43 – Tramp razgovarao sa Erdoganom, kaže da Rusija, Iran i Sirija treba da prekinu napade na sjeverozapadu Sirije. 

18.01 - Turski zvaničnici su tokom današnjih razgovora u Ankari članovima ruske delegacije poručili da je neophodno smjesta uspostaviti trajno primirje u Idlibu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

16.12 - Velika Britanija zatražila je da danas bude održana vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa situacijom u Idlibu u Siriji, rekao je neimenovavi diplomatski zvaničnik.

Sjednica će najvjerovatnije biti održana u 16 sati po lokalnom vremenu.

16.00 – Grčka nije odgovorna za tragične događaje u Siriji i zato neće trpjeti poslljdice odluka koje su drugi donijeli, poručuje grčki premijer.

15.58 - Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom s predsjednikom Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, generalom Markom Milijem o situaciji u Siriji, prenosi Ministarstvo odbrane Rusije.

- Strane su razmijenile mišljenja o situaciji u Siriji i drugim pitanjima, koja su od obostranog interesa - navodi se u saopštenju.

Vojni načelnici su prethodni put razgovarali 18. decembra 2019. godine.

15.52 – Sirijska vojska neće dozvoliti da zapadne države i njihovi saveznici produže "terorističku kontrolu" u Siriji. 

15.50 – Na sjednici Savjeta bezbednosti Rusije, kojom je predsjedavao predsjednik Valdimir Putin, rečeno je da je Rusija učinila sve što je mogla za bezbjednost turskih trupa u Idlibu. 

15.17 - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će danas održati telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

Predmet razgovora, kako je najavljeno, biće situacija u sirijskom Idlibu.

Portparol administracije turskog predsjednika Fahretin Altun je podsjetio i da je Erdogan nešto ranije razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom dogovoreno je da organizuju susret što je prije moguće.

14.48 - Na kopnenu granicu između Turske i Grčke, poslate su veće policijske snage kako bi zaustavile dolazak migranata.

- Oni neće ući u našu zemlju. To nisu regularni migranti, nećemo im dozvoliti - rekao je za Rojters jedan zvaničnik vlade.

14.34 - Bugarska je spremna da pošalje dodatnih 1.000 vojnika ka granici sa Turskom u slučaju da dođe do priliva migranata. 

14.30 - Pripadnici turske vojske u Idlibu ginuli su isključivo van svojih kontrolnih punktova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

14.12 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Rusije zbog situacije u sirijskom Idlibu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, Putin je izrazio veliku zabrinutost zbog oštre eskalacije situacije u Idlibu izazvane od strane terorističkih grupacija koje su sve agresivnije.

13.30 - Turska nije zvanično najavila promjenu politike o izbjeglicama u toj zemlji, saopštila je Evropska komisija i dodala da očekuje da Ankara ispuni obaveze koje je preuzela u kontroli tokova migranata u Evropsku uniju.

13.15 - Izbjeglice idu ka granici Turske i Grčke - snimak iz drona

12.35 - NATO razmatra mogućnost da pruži dodatnu podršku Turskoj, izjavio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je  Stoltenberg i istakao da NATO podržava Tursku.

On je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.

12.00 - Portparol UNHCR-a navodi da ta agencija UN još uvijek nema izvještaje o vidljivim kretnjama ka granicama. 

11.20 - Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali telefonski o situaciji u Siriji, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je pojasnio, Putin i Erdogan saglasili su se da je potrebno učiniti sve kako bi se realizovali svi dogovori po pitanju te sirijske provincije.

Pored toga, konstatovali su i da je u narednom periodu neophodno organizovati kontakte ruskih i turskih zvaničnika, međutim nije precizirano na kakvom nivou.

Lavrov je dodao i da je telefonski razgovor inicirala turska strana.

11.15 - Grčka je pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnih razvoja događaja. 

10.30 - Visoki predstavnik EU Žozep Borelj smatra da bi napetosti u Idlibu mogle da eskaliraju u veliki međunarodni sukob. Dodaje da će EU razmotriti sve potrebne mere zaštite svojih bezbjednosnih interesa. 

10.00 - Dronovi i kopnene snage ciljaju više od 200 meta sirijskih vladinih snaga, kaže turski ministar odbrane Turske Hulusi Akar i tom prilikom likvidirale 309 sirijskih vojnika.

Kako je precizirao, uništeno je pet sirijskih helikoptera i 23 tenka.

09.30 - Turska objavila snimak napada na sirijske položaje u Idlibu.

09.27 - Neprimjerena aktivnost Turske u Siriji vodi ka izbijanju veoma ozbiljnog i opasnog konflikta ruskih i turskih snaga, što je krajnje nepoželjno, izjavio je zamjenik šefa komiteta za odbranu Savjeta federacije Rusije Vladimir DŽabarov.

09.08 - Stotine migranata krenulo je kroz sjeverozapadnu Tursku ka granici sa Grčkom i Bugarskom, nakon što je turski zvaničnik rekao da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbjelice na putu ka Evropi, javljaju turski mediji.

To se dešava nakon što su juče u vazdušnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginuli turski vojnici.

09.05 - Portparol vladajuće stranke AKP kaže da će "ubilački režim u Siriji i oni koji ga ohrabruju platiti najtežu cijenu za izdajništvo". 

08.31 - Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "kalibar" prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

08.03 - Amerika se nada da će Turska odustati od kupovine ruskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 zbog razvoja situacije u Siriji, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO Kej Bejli Hatčinson.

Ona je rekla da su SAD u više navrata pokušavale da objasne Turskoj da nije pametno nabavljati od Rusije te PVO sisteme.

07.55 - Šef NATO Alijanse Јens Stoltenberg sazvao je hitan sastanak Savjeta kako bi se razmotrila situacija u Siriji. 

07.52 - Generalni sekretar UN i šef NATO pozivaju na obustavu napada, navodeći da sa svakim satom raste rizik po civilno stanovništvo.

07.30 - Rusko ministarstvo odbrane navodi da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane na mjestu gdje se dogodio napad. 

07.23 - Rojters javlja da je grupa od oko 300 migranata krenula sa sjeverozapada Turske ka grčkoj granici. 

Tokom noći je porastao broj turskih vojnika poginulih u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu. Sinoć je saopšteno da su poginula 22 vojnika, a guverner Hataja Rahmi Dogan u međuvremenu je objavio da se broj poginulih popeo na 33.

Dodao je da niko od ranjenih vojnika nije u kritičnom stanju.

Migranti krenuli ka Grčkoj

Britanska agencija Rojters javlja, pozivajući se na agenciju Demiroren, da je grupa od oko 300 migranata krenula sa sjeverozapada Turske ka grčkoj granici.

Rojters navodi da među njima ima Sirijaca, Iranaca i Iračana. Agencija dodaje da još uvijek nema nezavisnu potvrdu ovih navoda.

Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbjeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

- Turska više neće zadržavati sirijske izbjeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem - naveo je taj zvaničnik.

Nekoliko miliona sirijskih izbjeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

SAD: Uz saveznika smo

Hurijet dejli njuz javlja da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao hitan sastanak bezbjednosnih službi.

Sastanak je, navodi Hurijet, trajao šest sati iza zatvorenih vrata u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Stejt department saopštava da je "veoma zabrinut zbog napada na turske vojnike u Idlibu".

- Stojimo uz Tursku, našeg NATO partnera i pozivamo na momentano obustavljanje ovog napada Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran - dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Povezane vijesti:

Turska uzvraća udarac: Vazdušni i kopneni napad na pozicije sirijskih snaga

U Idlibu poginula 22 turska vojnika, Ankara će pustiti izbjeglice u Evropu

Izvor: RTRS/RTS, Sputnjik