latinica  ћирилица
28/02/2020 |  11:35 ⇒ 11:35 | Autor: Index.hr

Pupovac: Manjine ostaju pri amandmanima na Zakon o popisu

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da manjine neće pristati na nedefinisane uslove održavanja popisa stanovništva i da zato insistiraju na amandmanima.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

Milorad Pupovac kaže da za je za razliku od aktuelnolg trenutka, 2011. u hrvatskom društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadicima manjina, prenio je zagrebački portal Index.

- Oni (HDZ) ne žele da pristanu na te amandmane, mi ne želimo da pristanemo na nedefinisane uslove održavanja popisa stanovništva - rekao je Pupovac novinarima uoči sastanka stranaka vladajuće koalicije.

Na tom sastanku pripadnici manjina će i dalje insistirati na amandmanima koji predviđaju da se građanima na popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštovanju manjinske kvote među popisivačima.

Naveo je i da je za popis stanovništva relevantno da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva: "U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerantne a ni u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima".

Upitan hoće li Zakon o popisu stanovništva danas proći u Saboru, Pupovac je odgovorio da će se to vidjeti nakon ovog koalicionog sastanka.

- Razgovaraćemo, razgovarali smo i proteklih dana. Videjćemo kakav će biti stav vladajuće većine - rekao je Pupovac.