latinica  ћирилица
28/02/2020 |  11:36 ⇒ 14:49 | Autor: B92

Grčka "zaključala kapije" za migrante

Grčka je saopštila da je ojačala svoje patrole na granici sa Turskom poslije turske objave da više neće sprečavati odlazak migranata u Evropu.
Pojačan nadzor granica - Foto: Getty Images
Pojačan nadzor granicaFoto: Getty Images

Јedan grčki politički izvor izjavio je da je broj patrola udvostručen i da je interno upućen poziv za opštu pripravnost.

- Sve je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost - dodao je taj izvor.

Grčki izvori, koji želeli da ostanu anonimni, rekli su da je Atina takođe u kontaktu sa Evropskom unijom i NATO.

Turska je objavila da na svojoj granici više neće da zaustavlja migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope, rekao je ranije danas Frans presu jedan turski zvaničnik.

Odluka da otvori vrata migrantima donesena je za vrijeme noćašnjeg vanrednog sastanka Savjeta za bezbjednost, kome je predsjedavao predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Sastanak je sazvan zbog pogibije najmanje 33 turska vojnika u regionu Idlib, na sjeverozapadu Sirije, u vazdužnim napadima za koje Ankara krivi sirijske vladine snage potpomognute Rusijom.

Turska je u martu 2016. sklopila dogovor sa Evropskom unijom prema kome dobija pomoć od Unije a zauzvrat ne dozvoljavam migrantima na njenoj teritoriji da idu dalje ka EU.

Sporazum je uslijedio poslije ogromnog priliva migranata u EU koji su bježali od sukoba na Bliskom istoku u ljeto 2015. godine.

Grčka - glavna kapija za izbeglice

Grčka je bila glavna kapija za stotine hiljada izbjeglica koje su u Tursku stigle u masovnom iseljavanju 2015. i 2016. sve dok sporazum sa EU nije zaustavio taj tok.

Turska provladina novinska agencija Demiroren javila je da je oko 300 migranata, uključujući žene i djecu pješice krenulo prema granici Turske sa Grčkom.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis juče je izjavio da će grčka pooštriti kontrolu granica da bi spriječila da virus korona stigne do ostrva u Egeju, gdje hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtjevi za azil.