latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:49 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Špirić: SDS i PDP vode politiku očajnika (VIDEO)

Nismo očekivali da će SDS i PDP tako brzo odustati od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić gostujući u Dnevniku RTRS-a, povodom odluke SDS-a i PDP-a da podrže Zakon o prestanku mandata VSTS-a.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Kaže da je zadatak federalnih političara da sa SDS-om i PDP-om obezglave sve institucije na cijem čelu su Srbi.

- Mislim da je javnost upoznata da je politika SDS-a i PDP-a podanička i izdajnička. To je politika očajnika - ponovio je Špirić.

Prema njegovim riječima, teško vrijeme traži hrabre i odvažne i nije za kukavice i kalkulante, nego za ljude koji će štititi interese u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

- Kad bi oni odlučivali zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH bi bio usvojen u Domu naroda parlamenta BiH. Želimo da se bavimo reformom pravosuđa u BiH, ali ne želimo da obezbijedimo takve politike koje će da se bave obezglavljivanjem institucija na nivou BiH čiji su direktori Srbi. Sigurno je da ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda, ali to ne znači da se nećemo baviti reformom pravosuđa - rekao je Špirić.

On je naglasio da SDS I PDP nemaju stav i da je jasno rečeno da Program reformi BiH nije članstvo u NATO.

- To je program reformi koji će biti sprovođen, a politika odluke o eventualnom pristupanju NATO će se donositi u drugo vrijeme. Takođe, ne stoji njihov stav da je prenos nadležnosti izbor sudija u Ustavni sud BiH, jer u Ustavu piše da dvojicu sudija bira Narodna skupština Republike Srpske. Zakon tretira samo izbor sudija koji su sada stranci - rekao je Špirić.

On je napomenuo da je zakon o Ustanom sudu BiH u proceduri i da je sa njim saglasan HDZ BiH.