latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:33 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Projekcijom filma "Otac" počeo FEST (FOTO)

U Beogradu je večeras svečano otvoren 48. Međunarodni filmski festival - FEST projekcijom filma "Otac" u režiji Srdana Golubovića.
Beograd: Otvoren 48. FEST (Foto:Nemanja Nikolić) -
Beograd: Otvoren 48. FEST (Foto:Nemanja Nikolić)

Prethodno je na svečanosti u Centru "Sava" glumici Miri Banjac uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Film "Otac" prikazan je večeras u Beogradu samo nedjelju dana nakon svjetske premijere u Berlinu, gde je odlično prihvaćen i od kritičara i od publike.

Glavne uloge u filmu, o borbi oca da mu se vrate djeca koju su mu oduzeta zbog siromaštva, tumače Goran Bogdan, Nada Šargin i Boris Isaković.

Beograd: Otvoren 48. FEST (Foto:.kurir.rs)

U narednih deset festivalskih dana publiku očekuje više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program FEST Klasik, koji će odati počast Bekimu Fehmijuu, zaštitnom licu ovogodišnjeg FEST-a, kao i nedavno preminuloj Nedi Arnerić.

Ove godine biće dva takmičarska programa, pa će u glavnom takmičarskom biti prikazano 20 ostvarenja iz Srbije i svijeta, a u programu FEST fokus 19 hrabrog autorskog izraza.

U programu "Gala baj knjaz Miloš" biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su DŽim DŽarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens Malik...

Za sada najveće interesovanje vlada za filmove "Grijeh" Andreja Končalovskog, "Divan dan u komšiluku" Marijel Heler, i "Istina" Hirokazu Koreede.

Brojni gosti iz regiona i svijeta promovisaće svoje filmove - Kosta Gavras, Ogust Dil, DŽulijan Sends, Atom Egojan, Dejvid Tjulis…

Legendarni DŽon Malkovič izvešće 8. marta, na zatvaranju festivala, performans "Muzički kritičar", koji je osmislio Aleksej Igudesman.