latinica  ћирилица
29/02/2020 |  12:03 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

U Bijeljini obilježen najstariji ruski praznik - Maslenica

Bijeljinski gimnazijalci koji uče ruski jezik obilježili su najstariji ruski praznik pod nazivom Maslenica. Ovaj praznik proslavlja se sedam dana uoči velikog posta, kada cijela zemlja peče palačinke.

Bijeljinski gimnazijalci obilježili su Maslenicu, ruski praznik koji se dočekuje s radošću i ispunjen je mnogim običajima i opštenarodnim veseljem.

- Ovo je već četvrti put da mi obilježavamo ovaj ruski praznik, to su ruske poklade. Nedjelja pred veliki post uvijek se obilježava. Oni su iz mnogobožačkih vremena na taj ačin prizivali proljeće, a ispraćali zimu. Zato se peku palačinke u ogromnim količinama, one simbolišu sunce jer su okrugle, žute i tople i prave mala strašila od slame koja simbolišu zimu - rekla je Rada Drobnjak, profesorka ruskog jezika.

U Gimnaziji “Filip Višnjić” samo 25 učenika uči ruski jezik, jer se ovaj jezik uči u dvije osnovne škole na području Semberije i Majevice i to u Glavičicama i Ugljeviku. Sara Mihajlović jedna je od učenica koja je ruski učila i u osnovnoj školi.

- Današnji praznik je bitan u Rusiji i mi pokušavamo da budemo blizu toga. Pripremili smo palačinke koji su glavni aspekt ovog događaja, ukrašavali smo ih i da budu ukusni prije svega i i da svako ko dođe može da se najede i da uživa u tome - kaže Sara.

Specijalna gošća na obilježavanju Maslenice bila je 12-godišnja Anastasija Košarkova, koja je prije šest mjeseci iz Moskve došla da živi u Patkovači selu nadomak Bijeljine.

Maslenica je okupila brojne učenike bijeljinske gimnazije, a oni koji su imali najljepše palačinke, nagrađeni su knjigama ruskih klasika.