latinica  ћирилица
29/02/2020 |  13:02 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Desetine hiljada ljudi ispred hrama u Podgorici, kijevski mitropolit predvodio litiju (FOTO/VIDEO)

Mitropolit kijevski Onufrije danas će predvoditi litiju ulicama Podgorice, a ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja se okupilo oko 70.000 ljudi.
Okupljeni ispred hrama u Podgorici (Foto: in4s) -
Okupljeni ispred hrama u Podgorici (Foto: in4s)

Onufrije sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve (SPC) služio je liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici,, a nakon toga je predvodio litiju do manastira na Nemanjinom gradu.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Onufrije povodom slave MCP učestvuje u proslavi praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici, prenose podgoričke Vijesti.

Njegova posjeta, kako piše na sajtu MCP, “ujedno je i podrška borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori“.

Ranije danas saopšteno je da je crnogorska policija zabranila je danas ulazak u državu vjernicima iz Srbije i Republike Srpske.

Kako je prenijela podgorička Pobjeda, pozivajući se na neimenovani izvor, ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen nijednoj osobi za koju se ustanovi da ide na današnji skup SPC.

– Nećemo dozvoliti ulazak ni organizovanim grupama koje dođu autobusima, kombijima. Bezbjednosna procjena je da im ne treba dozvoliti da uđu u našu zemlju – rekao je izvor lista.

Večernje novosti prenijele su da u Crnu Goru nije dozvoljen ulazak članovima beogradskog muškog hora i da su oni vraćeni sa graničnog prelaza Јabuka.

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas praznik Svetog Simeona Mirotočivog (Stefan Nemanja), a u okviru njega i litiju, koju zovu “krsni hod“.