latinica  ћирилица
05/03/2020 |  13:09 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Sabor potvrdio - kasarna Čerkezovac lokacija za odlaganje otpada

Hrvatski sabor dao je saglasnost za treću reviziju programa, prema kojem kasarna Čerkezovac u Dvoru ostaje preferentna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško".
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Sabor je dao saglasnost za treću reviziju programa razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" i za treću reviziju programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva te elektrane.

Dokument je bio u proceduri od 23. januara, rasprava je održana 6. februara, a glasanje 28. februara.

Treća revizija predviđa strategiju brze razgradnje elektrane s rastavljanjem i uklanjanjem dijelova, sistema i konstrukcija odmah po prestanku rada postrojenja 2043. godine.

U okviru Programa nadogradnje bezbjednosti Nuklearne elektrane "Krško", za ovu godinu planirana je izgradnja suvog skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Slovenija i Hrvatska, kao vlasnici Nuklearne elektrane "Krško", podržale su izgradnju suvog skladišta u koje će se radioaktivni otpad odlagati do 2043. godine, do kada će raditi elektrana.

Podjela postojećeg operativnog radioaktivnog otpada u skladištu Nuklearne elektrane "Krško", kao i njegovo preuzimanje i uklanjanje s ove lokacije, počeće 2023. godine.

U dijelu vezanom za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj, određena su datumi za dva cilja iz Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada za period do 2025. godine, uspostavljanje nacionalnog skladišta i uspostavljanje dugoročnog skladišta.

U Strategiji se predviđa uspostavljanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a kao preferenta lokacija i dalje je naznačena kasarna Čerkezovac u opštini Dvor.

U dokumentu koji je podržao Hrvatski sabor, navedeno je da će se hrvatska polovina radioaktivnog otpada pakovati u betonske kontejnere koji će se pohraniti u dugoročno skladište koje će početi s radom 2023. godine, a kasnije će se odlagati u odgovarajuće odlagalište koje će se uspostaviti u Hrvatskoj i početi s radom 2051. godine.

Fond za finasiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" iz Zagreba je naznačio da je ove godine za aktivnosti osnivanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada predviđeno 16.486.125 hrvatskih kuna /4.121.000 KM/.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", što bi ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.