latinica  ћирилица
06/03/2020 |  11:53 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Lukač: Ako EU ne zaustavi migrante, možemo očekivati eskalaciju

Ukoliko se na granicama Evropske unije ne zaustave migranti, možemo da očekujemo eskalaciju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem.
Lukač - Radončić - Foto: RTRS
Lukač - RadončićFoto: RTRS

Naglasio je da u BiH sve policijske agencije i ministarstva moraju sarađivati, posebno sa Graničnom policijom.

- Imamo stav da se moraju jačati kapaciteti Granične policije, kako bi mogli da zaštite granicu. Granicu prema Srbiji i Crnoj Gori od 650 kilometara je teško zaštititi sa ovim brojem pripadnika Granične policije. MUP Srpske spreman je da izdvoji pored dosadašnjih sto, dodatni broj policajaca, ali zato se moraju pronaći dodatni resursi iz vanjskih izvora - izjavio je Lukač.

Istakao je da će svi resursi MUP-a i Policije Srpske biti stavljeni u funkciju zaštite građana.

On je poručio da je potreban drugačiji stav EU prema BiH, ali i način finansiranja.

- Sve izjave zvaničnika EU govore da je završena politika "otvorenih vrata" i ilegalni dolazak migranata. Uključivanje Fronteksa govori o snažnijoj zaštiti EU granica - naveo je Lukač.

Podsjetio je da je Vlada Srpske donijela zaključke da se ne slaže da Fronteks izađe na granice BiH, jer će tako BiH postati parking za migrante i imati velike bezbjednosne probleme.

- I NSRS je donijela zaključke po ovom pitanju - dodao je on.

Radončić je naglasio da je današnji sastanak imao funkciju da se uspostavi normalna saradnja između MUP-a Srpske i Ministarstva bezbjednosti BiH.

- Moramo naći budžete. Pokrenuli smo projekte prema Evropskoj komisiji da dobijemo novac za 400 novih graničnih policajaca, koji moraju biti edukovani - istakao je Radončić.