latinica  ћирилица
09/03/2020 |  17:05 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Novi slučaj virusa korona u Srpskoj (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je danas, na konferenciji za novinare, da je u Republici Srpskoj potvrđen četvrti slučaj virusa korona.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Trenutna epidemiološka situacija  u Srpskoj je takva da imamo još jedan novi potvrđen slučaj virusa korona. Riječ je o učenici iz Čelinca, odnosno osobi koja je bila u bliskom kontaktu sa osobom koja je ranije identifikovana kao pozitivna na virus korona - rekao je Šeranić.

Naglasio je da će svi đaci iz odjeljenja oboljele učenice biti podvrgnuti testiranju, kao i nastavnici predmetne nastave.

On je na konferenciji za novinare rekao da je tokom vikenda dezinfikovana škola koju ova učenica pohađa.

Šeranić je izjavio da je trenutno iz zdravstevnog nadzora izašlo 55 osoba.

- Pojedine osobe iz izolacije biće puštene. Svi koji imaju rješenje za kućnu izolaciju treba da sae pridržavaju instrukcija. Inspektori će provjeravati da li se te sobe zaista drže tih procedura - naveo je on.

Epidimiolog iz Јavnog instituta za zdravstvo doktorka Јelena Đaković-Dević rekla je da su identifikovani način prenosa infekcije.

- To nam daje za pravo da konstatujemo da za sada nema nijednog razloga za zabranu javnog okupljanja - rekla je ona.

Apelovala je na boravak na otvorenom prostoru, kao i na izbjegavanje odlaska u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe.

Doktorka Maja Travar iz Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Srpske istakla je da se svi testovi rade po protokolima SZO i Centra za kontrolu i prevenciji bolesti.

- Testovi zahtijevaju vrijeme. Veliki je pritisak na nas, a ovaj test je u stvari veoma komplikovan i i ne može da bude gotov za nekoliko sati. Moramo biti strpljivi - dodala je ona.