latinica  ћирилица
10/03/2020 |  14:29 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Zatvaraju se sve škole u Srpskoj na period od 21 dan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon održanog sastanka zvaničnika u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srpskoj da se u Srpskoj zatvaraju škole na period od 21 dan.

- Donijeli smo pet zaključaka iz preventivnih razloga kako bi zaštitili naše građane i Srpsku - rekao je Višković i dodao da to važi za visokoškolske ustanove i privatne fakultete - rekao je premijer Srpske.

Višković je dodao da je preporuka je da se u ovom momentu ne zatvaraju vrtići, ali da se pojača kontrola.

- Zabranjuju se sva javna okupljanja do 30.marta. Takođe, obratićemo se Savjetu ministara i graničnoj službi da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih virusom korona, a posebno iz Italije, Kine i Јužne Koreje - kaže Višković.

Navodi da se obavezuju zdravstene ustanove u Srpskoj da sačine plan rada u vanrednim okolnostima.

- Večeras u 19 časova održaćemo sastanak sa direktorima svih bolnica iz Srpske - dodao je Višković.

Višković je istakao da situacija u Srpskoj nije dramatična i da je sve što preuzimaju institucije usmjereno na preventivu.

Premijer Srpske je dodao da će sportska takmičenja biti održavana pred praznim tribinama, a zabranjeni su koncerti, pozorišne predstave i druga veća okupljanja.

- Vidimo iz iskustva drugih da je veoma teško rješavati posljedice jer su one dramatično teške. Imamo jednu od evropskih zemalja koja je kompletna u karantinu - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, neki od učesnika današnjeg sastanka zaduženi su da ostvare kontakte sa SZO.

- Od SZO već imamo određenu vrstu pomoći, ali donijeli smo zaključak da ih i dalje kontaktiramo. Kineski ambasador je ponudio određenu pomoć, a obratićemo se i ruskom ambasadoru kako bismo i od njih zatražili pomoć - rekao je Višković.

On je dodao da su zaključci doneseni kako bi zaštitili građane i Republiku Srpsku od epidemije virusa korona.

Višković je istakao da situacija u Srpskoj nije dramatična i da su sve mjere koje institucije preduzimaju usmjerene na preventivu.

- Pozivamo građane da prate instrukcije Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravstvo i zdravstvenih ustanova. Nema više potvrđenih slučajeva, izuzev četiri koja imamo u ovom momentu. Ovo nije dramatična situacija koja bi trebala da izazove paniku, a ove mjere donosimo iz preventivnih razloga. Na osnovu iskustava zemalja u okruženju, a posebno Italije, mogli smo da vidimo da se virus korona zbog neodgovornog ponašanja građana može proširiti. Mi ovim pokušavamo da suzbijemo širenje virusa u Srpskoj - pojasnio je Višković.

On je poručio građanima da nema potrebe za strah i da ne kupuju zalihe životnih namirnica.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja Alen Šeranić.