latinica  ћирилица
14/03/2020 |  09:32 | Autor: SRNA

Milošević: Položaj Srba u Hrvatskoj nikada nije lak

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Boris Milošević izjavio je da ulazak te zemlje u EU nije mnogo pomogao poboljšanju položaja Srba, već da bi se moglo reći da su u jednom momentu stvari krenule unazad.

Milošević je istakao da položaj Srba u ovoj zemlji nikada nije lak, da je uvijek opterećen stigmom rata i ratnim nasljeđem.

- Ovo pitanje nema jednostavan odgovor, jer je nekada položaj Srba bolji, nekada lošiji. Postoje brojni problemi koji opterećuju srpsku zajednicu koja je devastirana i njen broj je smanjen - rekao je Milošević za Euroblic.

Prema njegovim riječima, Srbi su mnogo očekivali od ulaska Hrvatske u EU, ali su se u jednom momentu razočarali.

- Umjesto da stvari krenu nabolje, u jednom momentu se krenulo unazad jer su se pojavile snage koje su nastojale radikalizovati političku scenu. S druge strane, više nije bilo nekog spoljnog pritiska ili monitoringa, koji bi rekao da to nije u redu - objasnio je Milošević.

Govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj, Milošević je naveo da srpsko stanovništvo u ruralnim područjima muči nedostatak posla i komunalne infrastrukture, dok u urbanim područjima ima problem asimilacije.

- Svako područje ima svoje specifičnosti i probleme sa kojima se pripadnici srpske zajednice nose. Srpsko narodno vijeće koordiniše rad više od 140 lokalnih vijeća i sprovodi brojne programe s ciljem da pomogne našoj zajednici - napomenuo je Milošević.

On je ocijenio da je poželjna dobra saradnja srpskih i hrvatskih političara u BiH, ali i građana.

- Pozdravljamo saradnju srpskih i hrvatskih političara u BiH jer nam možda ne donosi direktnu pomoć, ali nam indirektno mnogo znači - rekao je Milošević.