latinica  ћирилица
16/03/2020 |  15:27 ⇒ 17/03/2020 | 12:37 | Autor: RTRS

Pogledajte raspored za televizijski prenos nastave za učenike (FOTO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske organizovaće od sutra, nastavu na daljinu putem televizijskog prenosa za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj.
Televizijski prenos nastave za učenike - Foto: RTRS
Televizijski prenos nastave za učenikeFoto: RTRS

- Osnovni cilj organizovanja ovog vida nastave za učenike osnovne škole, pored brige za zdravlje i bezbjednost učenika, jeste namjera da preduzmemo sve što je u našim mogućnostima da osiguramo učenicima određeni kontinuitet u učenju i radu i na taj način im pomognemo da lakše prebrode prekid nastave, te da budu što spremniji za njen nastavak kada dođe vrijeme za to - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Za učenike prve i druge trijade (od prvog do petog razreda) nastava na daljinu biće emitovana u trajanju od tri časa sa početkom u 9.10 časova svakim radnim danom, prema prethodno utvrđenom rasporedu po predmetima i razredima.

Predmetna nastava od šestog do devetog razreda biće emitovana u terminu od 12.30 časova, prema prethodno utvrđenom rasporedu za svaki predmet. Ovim vidom nastave neće biti obuhvaćni nastavni predmeti: fizičko vaspitanje, likovna kultura, muzička kultura i demokratija i ljudska prava.

Iz Ministarstva napominju da će ovaj vid nastave podrazumijevati davanje osnovnih smjernica i instrukcija za savladavanje gradiva prema važećim nastavnim planovima i programima za svaki pojedinačni predmet, te zadatke za samostalno rješavanje i primjere korisne za proces učenja.

Važno je napomenuti da će svi snimljeni nastavni sadržaji biti stalno dostupni na zvaničnoj veb-stranici RTRS (www.rtrs.tv), što znači i dostupni učenicima koji propuste njihovo emitovanje u redovnim terminima od 9.10 časova, odnosno od 12.30 časova.

U toku je priprema drugih vidova komunikacije i interakcije učenika sa nastavnicima razredne i predmetne nastave, a s ciljem pomoći učenicima i što lakšeg i djelotvornijeg prevazilaženja situacije u kojoj nije moguće oranizovati redovan vaspitno-obrazovni proces.

O ovim i drugim važnim pojedinostima koji će pratiti ovaj vid nastave, sve škole kao i cjeloukupna javnost biće blagovremeno informisani, kako putem Јavnog radio-televizijskog sistema tako i putem drugih elektronskih medija.

Kada je riječ o nadoknadi nastave u srednjim školama u Republici Srpkoj, ona će biti organizovana u skladu sa mogućnostima i okolnostima koje diktira aktuelna situacija u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa u Republici Srpskoj.

- Svakako ćemo nastojati da nadoknadu uspostavimo na najbolji mogući način, vodeći računa o kvalitetu nastave, važnosti kontinuiteta u sticanju znanja i vještina putem redovnog vaspitno-obrazovnog procesa i ishoga učenja - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.