latinica  ћирилица
18/03/2020 |  12:55 ⇒ 25/03/2020 | 08:41 | Autor: SRNA

Mihajlović: Stojimo na raspolaganju za sve situacije

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović izjavio je Srni da je ova organizacija, kada je riječ o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona, spremna da djeluje sa svim ljudskim, materijalnim i drugim sredstvima kojima raspolaže.
Crveni krst Republike Srpske -
Crveni krst Republike Srpske

- U saradnji sa svim ustanovama i subjektima stojimo na raspolaganju za izvršenje određenih zadataka kako bi djelovali što je brže moguće. Misija Crvenog krsta jeste olakšavanje ljudskih patnji, zaštita ljudskih života i među prvima stupamo u dejstvo - istakao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, sve opštinske i gradske organizacije su članovi Štaba za vanredne situacije, imaju volontere i timove za pružanje prve medicinske pomoći, socijalne zaštite, kao i pružanje podrške svim ranjivim grupama u vidu smještaja i ishrane.

Mihajlović je naveo da se u situaciji izazvanoj pojavom virusa korona u fokus stavljaju starija lica koja žive bez bližih članova, korisnici javne i narodne kuhinje i klijenti tuđe njege, te pozvao stanovništvo da im pomognu u tim misijama.

- Timovi volontera pomažu starim licima koja su nepokretna, tako što im nose lijekove i hranu. S obzirom na naredbu da starija populacija ostane kod kuće zbog epidemije taj broj će biti udvostručen i svaka pomoć bi nam dobro došla - istakao je Mihajlović.

On je naglasio da svaki volonter mora biti pregledan prije nego što krene na teren, kao i da mora da posjeduje odgovarajuću zaštitnu opremu, upozoravajući pri tome na evidentnu nestašicu zaštitnih maski.

- Moramo zaštititi naše volontere jer su to mlađe osobe koje rade sa rizičnim grupama ljudi - naglasio je Mihajlović.