latinica  ћирилица
19/03/2020 |  18:19 ⇒ 21:01 | Autor: Agencije

Srbija zatvara granice i obustavlja međugradski saobraćaj (VIDEO)

Od sutra u 8 ujutru zatvaraju se svi granični prelazi za drumski, željeznički i rječni saobraćaj, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Granični prelaz Batrovci (foto: Tanjug - Uprava carina Srbije) -
Granični prelaz Batrovci (foto: Tanjug - Uprava carina Srbije)

Prešli smo tu brojku od 100, od toga je 55 lica u bolnici, šest lica je u teškom stanju i nalaze se na respiratorima - rekao je Vučić.

- Očekujemo u danima i nedjeljama koji dolaze dalje ubrzano povećanje broja zaraženih, nama je infektivna klinika gotovo puna, prelazimo na bolnicu Dragiša Mišović -  navodi predsjednik Srbije.

- Nama je dvoje bilo pušteno jer su se dva puta pokazali kao negativni. Ali dolazi mnogo mnogo više - rekao je Vučić.

Istakao je da su bolnice u Srbiji sve punije, i da se ljekari drže junački.

- Vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao i vjerujem da ćemo moći da pomognemo da pomognemo ljekarima iako su veoma umorni navodi Vučić.

Očekuje se da se još tri lica otpuste sutra ako se po drugi put pokaže da su negativni.

- Zašto sam rekao da je ovaj broj od 100 važan. To je zato što je u nekoliko zemalja od tog trenutka krenulo geometrijski da se uvećava. Sve teže možete da kontrolišete, to se u svim zemljama dogodilo. Prije sat vremena u Beograd smo uspjeli da dopremimo sedam respiratora švedske priozvodnje - rekao je Vučić.

Naveo je da se od sutra u 8 zatvaraju svi granični prelazi za drumski, željeznički i rječni saobraćaj i da osim kamiona niko ne može da uđe na teritoriju Republike Srbije.

On je zamolio ljude da poštuju zabranu kretanja.

Navodi i da se ostavlja termin nedjeljom ujutru od 4 do 7, ali navodi da je to mjera kojom penzionere treba obeshrabriti.

- Država sad mora da reaguje odlučnije i ozbiljnije - kaže Vučić..

Kako navodi, neko je danas prenio lažnu vijest da je nestašica goriva u Srbiji i dodao: Oni će ići u zatvor.

Pored mjera o zatvaranju granica,Vučić navodi i poptuno ukidanje međugradskog saobraćaja, ali se ostavlja mogućnost automobilskog.

Policijski čas neće biti od 20 časova do 5 ujuturu, ali će o tome biti više riječi tokom vikenda.

Predsjednik Srbije je rekao da neće biti provlema sa maskama i dezinfekcionim sredstvima, i naveo da neki od akta milosti možda donijeti do kraja godine za one sa lakšim djelima, a koji se u zatvorima bave prouzvodnjom maski.