latinica  ћирилица
20/03/2020 |  08:46 | Autor: SRNA

Kon: Režim borbe treba da traje još šest sedmica

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija u sadašnjem režimu borbe protiv virusa korona treba da živi još šest sedmica, a da će ključna biti predstojeća - treća.
Predrag Kon -
Predrag Kon

On je istakao da je Srbija završila drugu sedmicu borbe sa virusom korona sa 103 zaražena slučaja bez ijednog smrtnog.

- Ukupno gledano nije tako loše, bilo bi idealno kada bi se tako nastavilo. Ubrzano povećanje broja zaraženih je očekivano, ali se to ubrzanje nije dogodilo - rekao je Kon za RTS.

Kon je rekao da je 12. dana od pojave virusa počeo rast broja oboljelih, a da će trend krajem treće sedmice pokazati da li mjere koje se sprovode daju rezultat u cirkulisanju virusa.

- Neće kriza proći za sedam dana, mi treba da izguramo epidemiju, ali je cilj da je razvlačimo i vidjećemo da li mjere daju rezultate. Ako daju, onda ih treba nastaviti - rekao je Kon.

On je istakao da je ovo što je primijenjeno zaista neophodno i da su mjere donijete na vrijeme, a neke i ranije nego što je bilo nepohodno, poput zatvaranja škola.

- Epidemiolozi se povlače sada u druge redove jer je virus otkriven, a sada treba da radi primarna zaštita koja mora da se reorganizuje i da budu u kontaktu sa svojim pacijentima - rekao je Kon.

U Srbiji je registrovano još 15 osoba pozitivnih na virus korona, pa je broj zaraženih porastao na 118, saopšteno je jutros iz Ministarstva zdravlja.