latinica  ћирилица
20/03/2020 |  11:34 | Autor: SRNA

Doboj: Nema zaraženih, 739 pod nadzorom

U Doboju nema lica pozitivnih na virus korona, a pod nadzorom ih je 739, a 16 je izašlo iz nadzora, rečeno je iz dobojskog Štaba za vanredne situacije.
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol Luka - Foto: RTRS
Doboj - ЈZU bolnica Sveti apostol LukaFoto: RTRS

Direktor Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Đurđević naveo je da je u dobojskoj regiji trenutno jedno lice pozitivno na virus korona, a riječ je o zdravstvenom radniku iz Modriče koji je bio u Banjaluci.

- Danas će biti testirana još jedna osoba koja je putovala sa tim licem - naveo je Đurđević.

On je istakao da se jedno lice iz Doboja, koje je juče stiglo iz inostranstva i bilo u kontaktu sa zaraženim osobama, nalazi na kućnoj adresi pod strogim zdravstvenim nadzorom.

Epidemiolog u Domu zdravlja Doboj Ana Ćekić Stevanović kaže da je epidemiološka situacija u Doboju stabilna i apelovala da lica u samoizolaciji ispoštuju preporučene mjere nadležnih institucija, a građani da smanje socijalni kontakt i pridržavaju se preporuka.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić zamolio je građane da se direktno obraćaju Higijensko-epidemiološkom zavodu Doma zdravlja, a ne bolnici, koja je zbog prevencije virusa korona obustavila redovne hirurške programe i sve dijagnostičko-terapijske procedure koje nisu hitne.

Gajić pojašnjava da se ove mjere ne odnose na liječenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

On je podsjetio da je i dalje na snazi mjera zabrane posjeta u ovoj bolnici i da je obavezno javljanje radnicima obezbjeđenja na ulazu.

Gajić kaže da ova zdravstvena ustanova u slučaju potrebe ima dovoljan smještajni kapacitet i da nema mjesta za paniku.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić zahvalio je građanima za dosadašnju disciplinu, a privrednike zamolio za strpljenje i najavio da će na današnjem Štabu biti definisano ko šta može da radi u narednom periodu.

On kaže da lokalna uprava sprovodi naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije i pozvao građane na odgovornost.

Јerinić je naveo da na području grada nije bilo evidentiranih kršenja naredbi koji se tiču radnog vremena, dok je jedan takav slučaj evidentiran na ruralnom području i sankcionisan je.

Prema njegovim riječima, evidentiran je određen broj slučajeva da su lica pod nadzorom kršila naredbu samoizolacije.

Јerinić kaže da prestaju sa radom vrtići i da će biti izvršen povrat sredstava u periodu dok traje vanredna situacija.