latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:41 | Autor: SRNA

Nesmetan protok robe i zdravstvene zaštite, građani da ne putuju

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je Srni da se u uslovima vanredne situacije u Srbiji i od jutrošnjeg zatvaranja granica za putnički saobraćaj, između Srbije i Srpske nesmetano odvija protok robe, kao i sve u vezi sa zdravstvenom zaštitom, te pozvao građane da odgode putovanja.
Mlađen Cicović - Foto: RTRS
Mlađen CicovićFoto: RTRS

Cicović je naveo da su, nakon odluke Vlade Srbije o zatvaranju studentskih domova, studenti iz Republike Srpske postupili u skladu sa tom odlukom i napustili domove, kao i da su jasno definisane procedure medicinskog transporta bolesnika.

On je napomenuo da se Predstavništvu Republike Srpske svakodnevno javljaju sugrađani Srpske, koje prije svega interesuje situacija kada je u pitanju granica između Republike Srpske, odnosno BiH, i Srbije.

- Pogotovo od jutros imamo pozive zbog odluke Vlade Srbije da se zaustavi putnički saobraćaj i uopšte ulazak u Srbiju, osim ulaska robe - rekao je Srni Cicović.

On kaže da Predstavništvo savjetuje građanima da dosljedno poštuju mjere Vlade Srbije, imajući u vidu način na koji se virus korona prenosi, te da bez prijeke potrebe ne napuštaju gradove i sredine u kojima žive i tako doprinesu svemu što čine vlade Srpske i Srbije u borbi protiv širenja zaraze.

- Na taj način ćemo najbolje pomoći i Republici Srpskoj i Srbiji - rekao je on.

On kaže da raspolaže informacijama da su studenti iz Srpske otišli iz studentskih domova u Srbiji, te ističe da niko od njih nije telefonom zavao Predstavništvo Srpske.

Cicović je rekao da je najvažnije da između Republike Srpske i Srbije funkcioniše slobodan protok roba, kao i sve ono što je u vezi sa zdravstvenom zaštitom građana Srpske ukoliko budu upućeni na liječenje u Srbiju.

- Potpuno su usaglašene procedure i tu nemamo nikakvih problema. Svi se moramo u ovom trenutku strpiti, poštujući mjere, jer tako prije svega poštujemo sebe i vodimo računa o sebi i o našim najbližim - istakao je Cicović.

On je zamolio sve građane da u narednih pet sedmica, kako stručnjaci i preporučuju, poštuju zaštitne mjere vlada Srpske i Srbije.

Cicović je rekao da će se za sve što se tiče međusobne komunikacije, protoka robe, pa i ljudi između Srpske i Srbije, uvijek naći rješenje i da će svaki problem biti riješen, jer su vlade, odnosno štabovi u dnevnoj komunikaciji.

- Za sada nema nekih izraženih problema. Ima poziva, ljude interesuje kakva je situacija na granici, pogotovo od jutros, ali mi im svima sugerišemo da je u ovom trenutku najvažnije da ostanu gdje su i, ako nemaju preku potrebu, odgode planirano putovanje i posvete se sebi - istakao je Cicović.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče izjavio da je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o pomoći, te da će Srbija u sklopu svega što radi, prije svega, kad su respiratori u pitanju, nastojati da pomogne i Republici Srpskoj da na najbolji način rješava sve probleme u borbi protiv virusa korona.

Cicović je napomenuo da postoje potpuno jasne procedure kada su u pitanju medicinski slučajevi i tu nema problema.

- Јuče smo potpuno jasno definisali i slučajeve kada se bolesnik otpusti iz medicinske ustanove u Srbiji, a zahtijeva transport i potrebu da sanitetsko vozilo dođe iz Republike Srpske i preuzme ga i transportuje do odredišta u Republici Srpskoj. Potpuno je jasna procedura - naveo je on.

On kaže da se zahtjev, odnosno informacija uputi prema Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, odnosno formiranoj službi za virus korona i svaki transport će biti odobren, tako da ne postoje problemi po tom pitanju.

Cicović je rekao da do sada nije neki pacijent obolio od virusa korona u Srpskoj hitno bio prebacivan u Srbiju.

- Prema informacijama kojim raspolažem, takav slučaj nismo imali - rekao je Cicović, navodeći da je u Srpskoj sve pod kontrolom i da se zdravstveni sistem uspješno bori protiv zaraze i pruža maksimalnu medicinsku podršku i logistiku oboljelim.

Cicović je rekao Srni da bilo ko da se javi u Predstavništvo - iz Srpske ili Federacije BiH, bude upućen na mjere Vlade Srbije, jer je, imajući u vidu način širenja virusa korona, u ovom trenutku najvažnije da se poštuju mjere tamo gdje se neko nalazi i da se ne preduzima ništa na svoju ruku.