latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:18 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Inspekcija vrši pojačane kontrole cijena

Stupanjem na snagu Urebe Vlade Republike Srpske o vraćanju cijena na prethodni nivo, republička tržišna inspekcija vrši pojačane kontrole trgovačkih centara, apoteka i drugih prodajnih objekata, saopšteno jeiz Inspektorata Srpske.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

Od 33 završene kontrole, u jednom slučaju izrečena je kazna od 10.000 KM za pravno lice i 5.000 KM za odgovorno lice, zbog kršenja Urebe.

Kontrolom cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda čije cijene su definisane Uredbom, konstatovano je da trgovac nije korigovao cijenu za sedam artikala.

Takođe, kontrole na terenu vrše i tržišni inspektori jedinica lokalne samouprave, čime je broj izvršenih kontrola značajno veći, te pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe i ne izlažu riziku od kažnjavanja.

Poslije sastanka koji je održan u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske sa predstavnicima većih trgovačkih lanaca, a kojem su prisustvovali i predstavnici Inspektorata Republike Srpske, veliki tržni centri su u pravilu odmah pristupili korekciji cijena.

Tržišna inspekcija Republike Srpske je angažovana u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama kako nesavjesni pojedinci ne bi zloupotrebljavali vanrednu situaciju.